Premierul britanic David Cameron va demisiona

Premierul britanic David Cameron a anunţat vineri, 24 iunie, că va demisiona, transmite Reuters.

‘Țara are nevoie de o conducere proaspătă’, a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitanul care ghidează ţara spre următoarea ei destinaţie. Totodată, Cameron a declarat că noul prim-ministru va trebui să fie cel care ia decizia activării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede o perioadă de negociere de maximum doi ani până la ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

‘Voi face tot ce îmi stă în puteri, în calitate de prim-ministru, să stabilizez nava în lunile care vor urma, dar nu cred că ar fi corect pentru mine să fiu căpitanul acestei nave’, a spus Cameron. Premierul britanic este de părere că, momentan, nu este nevoie de un calendar precis, ‘dar trebuie să ne gândim să avem un prim-ministru în exerciţiu până la începerea congresului Partidului Conservator în octombrie’. Totuşi, Cameron a apreciat că este în interesul naţiunii să existe o perioadă de stabilitate până la desemnarea unei noi conduceri.

Șeful executivului britanic a anunţat că guvernul se va reuni luni, iar guvernatorul Băncii Angliei va face o declaraţie cu privire la măsurile pe care urmează să le ia. Cameron a spus că va da asigurări pieţelor şi investitorilor că economia britanică este ‘fundamental puternică’.

Voinţa poporului trebuie respectată, a mai spus premierul britanic David Cameron, care i-a felicitat pe cei care au luat parte la campania Leave (susţinătorii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană) şi i-a invitat pe cei din tabăra Remain (susţinătorii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană) să facă să funcţioneze tranziţia. Șeful executivului de la Londra i-a asigurat pe britanicii care trăiesc în Europa şi pe europenii care trăiesc în Marea Britanie că nu va exista o schimbare imediată.

În fine, premierul britanic a anunţat că va participa la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata