Premiul Abel pentru matematică i-a fost acordat omului de ştiinţă ruso-american Iakov Sinai

23

Premiul Abel pentru matematică i-a fost acordat miercuri lui Iakov Sinai, specialist în sisteme dinamice şi în fizică matematică având dublă naţionalitate – americană şi rusă -, a anunţat Academia norvegiană de Știinţe şi Litere, preluată de AFP.

În vârstă de 78 de ani, Iakov Sinai este profesor la Universitatea Princeton (SUA) şi la Institutul Landau de fizică teoretică din Moscova.

‘Iakov Sinai este unul din cei mai influenţi matematicieni ai secolului al XX-lea’, a arătat Academia norvegiană într-un comunicat. ‘A ajuns la multe rezultate care sunt tot atâtea progrese în teoria sistemelor dinamice, în fizica matematică şi în teoria probabilităţilor’, a subliniat instituţia.

Premiul în valoare de 6 milioane de coroane (aproape 750.000 euro) îi va fi înmânat lui Sinai pe 20 mai, la Oslo, de prinţul moştenitor Haakon al Norvegiei.

Recompensa ce poartă numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) a fost creată de guvernul norvegian pentru a suplini absenţa unui premiu Nobel pentru matematică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News