Preşedintele Bulgariei: Vrem să aderăm la spaţiul Schengen, una dintre principalele realizări ale UE

Bulgaria doreşte să adere la spaţiul Schengen, care este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, a afirmat preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, într-un interviu acordat joi publicaţiei italiene Corriere della Sera.

Șeful statului bulgar s-a aflat miercuri şi joi într-o vizită în Italia.

‘Schengen constituie unul dintre cele mai bune rezultate ale Uniunii Europene, o bornă care ne defineşte. Este visul tuturor cetăţenilor europeni să călătorească în întreaga Europă fără paşaport’, a spus Plevneliev.

Bulgaria se confruntă cu numeroase crize în apropierea graniţelor sale, dar a reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile sale de membră a Uniunii Europene. Știm cine suntem şi unde mergem: suntem pentru Europa’, a subliniat preşedintele bulgar.

El a menţionat că Bulgaria se află printre statele membre ale UE care se opun reintroducerii controalelor la graniţele interne, însă controalele la frontierele externe sunt o măsură necesară, deşi ele oferă doar o soluţie provizorie la criza migraţiei.

‘Gardul nostru de la graniţa cu Turcia a fost ridicat temporar pentru a securiza cei 265 de kilometri ai frontierei ţării noastre cu Turcia’, a spus Rosen Plevneliev.

În opinia sa, nu tuturor imigranţilor ar trebui să li se acorde azil în UE şi statele membre trebuie să îi poată respinge pe migranţii economici. ‘Din cei 31.000 de solicitanţi de azil înregistraţi în Bulgaria în 2015, doar 12.000 au fugit de război, restul au fost migranţi economici’, a explicat şeful statului bulgar.

Plevneliev a estimat că unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este revenirea la vechile idei ale naţionalismului.

‘Intoleranţa, xenofobia, antisemitismul au dus la devastare şi războaie de-a lungul istoriei Europei. În secolul al XXI-lea, avem nevoie de idei mai bune şi noi’, a încheiat Rosen Plevneliev. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata