Preşedintele Guatemalei acuzat de corupţie

Curtea supremă de justiție a Guatemalei a decis miercuri să lanseze o procedură împotriva președintelui Otto Pérez, suspectat de implicare în vastul scandal de fraudă și corupție care a provocat deja demisia vicepreședintei țării, scrie AFP.

Instanța judecătorească a cerut parlamentului în special să studieze posibilitatea de a i se retrage imunitatea lui Otto Pérez.

„Înaintăm parlamentului cererea ridicare a imunității președintelui Otto Pérez”, a declarat în cursul unei conferințe de presă președintele Curții supreme, Josué Baquiax, dând astfel undă verde cererii formulate de deputatul opoziției Amilcar Pop din partidul Winaq, fondat de militanta pentru drepturile omului Rigoberta Menchu, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Potrivit judecătorului Josué Baquiax, cei 13 magistrați studiază „cu independență și imparțialitate cererea depusă” de deputat, care afirmă că președintele era la curent cu activitățile ilegale ale înalților funcționari care au comis fraude în detrimentul serviciului vămilor și al securității sociale.

Parlamentul urmează să desemneze o comisie de anchetă „care va stabili dacă Otto Fernando Pérez Molina a participat la faptele descrise în cererea de ridicare a imunității”, a explicat președintele Curții Supreme.

În aprilie, în Guatemala a izbucnit o criză guvernamentală odată cu dezvăluirea unei rețele de corupție și fraudă cu taxele vamale, care a dus, pe 8 mai, la demisia vicepreședintei Roxana Baldetti.

Pe de altă parte, președintele băncii centrale și cel al securității sociale (IGSS) din Guatemala au fost arestați, suspectați de fraudă în atribuirea de către IGSS a unui contract de 14,5 milioane de dolari.

Justiția îi acuză de asociere ilicită, trafic de influență, percepere ilegală de comisioane și de corupție activă.

În fața acestor scandaluri, manifestațiile s-au înmulțit în ultimele săptămâni pentru a cere demisia lui Otto Pérez, al cărui mandat de patru ani se încheie pe 14 ianuarie 2016, și încetarea corupției în mediul politic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata