Preşedintele rus le-a interzis înalţilor funcţionari de stat să intre imediat în businessul privat

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a semnat, la 21 iulie, un decret conform căruia înalţii funcţionari care se retrag din serviciul de stat trebuie să obţină o permisiune specială pentru a putea intra într-un business privat cu acelaşi profil, informează, joi, ziarul rus Kommersant.

Potrivit legii ‘Despre contracararea corupţiei’, pe lângă fiecare instituţie de stat trebuie să fie creată o comisie specială care să controleze comportamentul în serviciu al funcţionarilor. Timp de doi ani de zile, un funcţionar de stat care doreşte să se angajeze pe acelaşi profil în sectorul privat este obligat să obţină permisiunea unei asemenea comisii.

După cum subliniază cotidianul rus Vedomosti, respectivul decret al lui Medvedev este unul de clarificare. În acesta este fixată lista acelor funcţionari care sunt obligaţi să obţină o asemenea permisiune.
Pe listă au fost incluşi nu doar funcţionari de rang înalt, ci şi consilieri şi şefi de departamente. Respectiva listă coincide cu cea a funcţionarilor care sunt datori să-şi facă publice veniturile şi care fusese aprobată în mai anul trecut.

În acelaşi timp, după cum notează Kommersant, însuş i preşedintele Medvedev a recunoscut că nu vede, deocamdată, ‘niciun fel de succes important’ în lupta împotriva corupţiei. Ziarul mai prezintă rezultatele unui recent sondaj de opinie realizat de Lavada-Ţentr, potrivit căruia 60 la sută dintre repondenţi consideră că, în ultimii zece ani, elitele ţării au devenit mai corupte.

Prin decretul din mai 2009, Medvedev i-a obligat, pe lângă funcţionarii de stat, să prezinte date despre veniturile lor şi pe top-managerii corporaţiilor de stat. În primăvara aceluiaşi an, informaţii despre veniturile lor au prezentat membrii guvernului rus, funcţionarii din cadrul Administraţiei prezidenţiale, dar şi Medvedev însuşi, în pofida faptului că legea nu viza această înaltă funcţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata