Primarul Moscovei vrea asfalt termorezistent şi aer condiţionat în toată capitala rusă

Autorităţile moscovite trebuie să pregătească din timp oraşul pentru situaţii ieşite din comun, cum ar fi canicula şi smogul. În acest sens, municipalitatea Moscovei ia în calcul măsuri precum pavarea străzilor cu asfalt termorezistent şi dotarea blocurilor cu aer condiţionat, a declarat primarul capitalei ruse, Iuri Lujkov, într-un interviu publicat marţi în ziarul Izvestia.

„Cred că, indiferent dacă situaţia se va repeta sau nu, trebuie să ne pregătim serios. Este important să includem în proiectele noastre aspecte precum acoperirea străzilor cu straturi de asfalt rezistent la căldură, dotarea blocurilor cu aparate de aer condiţionat, atât a blocurilor noi, cât şi a celor care vor fi supuse unor reparaţii capitale, şi multe altele. Trebuie să învăţăm o lecţie serioasă din această experienţă negativă”, a concluzionat edilul capita lei ruse.

Lujkov a ţinut să sublinieze că incendiile şi smogul constituie probleme neaşteptate, cu care oraşul nu s-a mai confruntat. „Zăpezi mari am trăit, geruri cumplite ne-au încercat nu o dată, ploi torenţiale şi mici inundaţii, dar ce se întâmplă astăzi – este o nouă provocare a cerurilor”, consideră Iuri Lujkov. Edilul-şef i-a îndemnat pe locuitorii capitalei să nu dea crezare „discuţiilor generatoare de panică, bârfelor şi zvonurilor care se iscă în asemenea situaţii”.

„Trebuie să înţelegem că aceasta nu este nici prima, nici ultima calamitate. Acesta este un avertisment serios, care ne determină să adoptăm o atitudine mai responsabilă faţă problemele ecologice, să ne învăţăm să trăim în condiţiile unei clime imprevizibile, în schimbare, să nu devenim isterici, ci să acţionăm operativ”, a mai declarat Iuri Lujkov.
El a admis că incendiile de turbă sunt o consecinţă a drenării mlaştinilor din regiunea Moscovei, operaţiuni desfăşurate încă în perioada sovietică. Totodată, Lujkov nu a exclus că arşiţa va fi urmată de ploi torenţiale şi uragane. „Ca şef al administraţiei, sunt nevoit să mă gândesc acum şi la această problemă”, a mai spus primarul Moscovei în interviu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata