Primii romi repatriaţi din Franţa ajung joi (19 august 2010) în România

Primii cetăţeni români de etnie romă din cei 371 ‘repatriaţi’ de statul francez urmează să sosească joi (19 august 2010) la Bucureşti, în cadrul unei acţiuni iniţiate de Franţa de desfiinţare a 51 de tabere ilegale de romi de pe teritoriul acestei ţări.

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, o primă cursă, cu 14 persoane, va ajunge pe aeroportul Henri Coandă, la 16,20, urmând ca alte 79 de persoane să sosească pe aeroportul Aurel Vlaicu, la orele 17,05. Alte 132 de persoane vor fi repatriate în cursul zilei de vineri, urmând să ajungă pe aeroportul din Timişoara, la orele 16,30.
Conform graficului de repatrieri, alte 160 de persoane urmează să fie repatriate, joi, 26 august, iar 27 persoane, în cursul lunii septembrie (16 persoane, pe 2 septembrie şi 11 persoane, pe 16 septembrie).

Etnicii romi care vor fi repatriaţi şi care se află în posesia actelor proprii de identitate valabile vor intra în ţară asemenea oricărui cetăţean care revine din străinătate.
”În situaţia în care există persoane fără acte de identitate, se va proceda la stabilirea identităţii acestora, cu precizarea că cetăţenii români pot intra în ţară şi fără acte de identitate.

În situaţia în care vor fi identificaţi cetăţeni români, care se află în atenţia poliţiei, se vor lua măsurile legale în vigoare potrivit fiecărui caz în parte. La sosirea în localităţile de domiciliu, cetăţenii repatriaţi voluntar vor fi contactaţi de autorităţile responsabile în domeniul reinserţiei sociale (primării, agenţii pentru ocuparea forţei de muncă etc.), au declarat oficiali ai MAI.

Potrivit ministrului francez de interne, Brice Hortefeux, primii 79 de romi repatriaţi se întorc la Bucureşti pe bază de voluntariat, după ce au încasat 300 de euro de adult şi 100 de euro de minor. Oficialul francez a declarat că obiectivul campaniei lansate de autorităţile franceze la sfârşitul lunii iulie este repatrierea a 700 de romi până la sfârşitul lunii august, în special în România şi Bulgaria.

Termenul de repatriere voluntară este specific dreptului administrativ francez şi nu se regăseşte în reglementările la nivel european. Potrivit legislaţiei franceze, cetăţenii care au primit un ordin administrativ de părăsire a teritoriului francez şi care refuză integrarea în cadrul programului de repatriere umanitară şi nu respectă intervalul de 30 de zile pentru punerea în aplicare a acestuia sunt conduşi la frontiera franceză, prin decizia prefectului departamentului respectiv.

Pentru cetăţenii români este aplicată prevederea privind ajutorul pentru „repatriere umanitară”, deoarece, în calitate de cetăţeni ai UE, aceştia nu se înscriu în cadrul beneficiarilor programului repatrierii voluntare.
Acest program este destinat cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul francez de minimum trei luni şi care se găsesc într-o situaţie de extremă precaritate financiară şi cărora statul francez este dispus să le acorde posibilitatea repatrierii în ţara de origine sau posibilitatea alegerii unui alt stat gazdă.

Programul, implementat de Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare – OFII, este destinat în special familiilor şi este aplicabil tuturor cetăţenilor Uniunii Europene.
De asemenea, de program beneficiază minorii străini singuri pe teritoriul francez în urma sesizării din partea unui magistrat sau în cadrul unui dispozitiv de reunificare familială în ţara de origine sau statul gazdă.

Ultima categorie care poate beneficia de program este formată de cetăţenii străini care nu pot face obiectul repatrierii voluntare şi care nu au beneficiat anterior de un program de repatriere voluntară.
În ceea ce priveşte situaţia minorilor izolaţi aflaţi pe teritoriul francez, între Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze există un Acord, semnat la 1 februarie 2007, privind cooperarea în vederea protecţiei minorilor români izolaţi pe teritoriul Republicii Franceze şi în vederea revenirii în statul de origine, precum şi lupta împotriva reţelelor de exploatare a minorilor.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat RFI, că se teme de un derapaj populist şi de generarea unor reacţii xenofobe în cazul anunţului făcut de Franţa cu privire la expulzarea romilor.
„Acquis-ul comunitar prevede dreptul de a expulza un cetăţean european dintr-un stat membru către alt stat membru numai în condiţii extrem de drastice, în condiţii de gravă periculozitate socială. M-aţi întrebat dacă legalitatea a fost respectată în cazul fiecăruia dintre cetăţenii români care fac obiectul acestei expulzări.

Eu îmi exprim speranţa că aşa stau lucrurile, îmi exprim totodată îngrijorarea cu privire la riscul de derapaj populist şi de generarea unor reacţii xenofobe pe fond de criză economică. E un precedent care ne îngrijorează şi speram că printr-un dialog interinstituţional bilateral foarte susţinut, chiar la 30 august să ajungem la nişte concluzii demne de parteneriatul strategic dintre Franţa şi România”, a afirmat Baconschi în interviul acordat RFI.

El a anunţat că, la 30 august, secretarii de stat Valentin Mocanu şi Dan Valentin Fătuloiu vor efectua o vizită la Paris cu scopul de a propune un set de măsuri comune care să răspundă nevoilor comunităţii rome.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata