Prințul William: Băncile trebuie să facă mai mult pentru a proteja mediul

Ducele de Cambridge a cerut băncilor să „investească în natură” pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice globale.

Vorbind la o întâlnire a FMI și a Băncii Mondiale, prințul William a spus că protejarea naturii continuă să joace doar un rol mic în combaterea încălzirii globale.

El a spus că investițiile în reîmpăduriri și agricultura durabilă sunt modalități „rentabile” de abordare a problemei.

Băncile au fost supuse unei presiuni crescânde pentru a intensifica eforturile de a ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

Chiar săptămâna aceasta, sediul central al Barclays din Londra a fost ținta unui protest organizat de grupul de activiști climatici Rebeliunea Extincției. Membrii au ținut pancarte și au spart mai multe geamuri în timp ce au cerut băncii să nu mai finanțeze companiile de combustibili fosili.

S-a adresat bancherilor centrali și miniștrilor de finanțe la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale, ducele a spus că habitatele naturale ale lumii continuă să scadă într-un „ritm alarmant”.

„Nu ne putem recupera durabil de la coronavirus, eradicarea sărăciei globale, realizarea de emisii zero sau adaptarea la schimbările climatice, fără a investi în natură”, a spus el.

Ducele a declarat că investițiile în natură reprezintă doar o „fracțiune din banii cheltuiți pentru lupta împotriva schimbărilor climatice”.

„Trebuie să investim în natură, prin reîmpădurire, agricultură durabilă și sprijinirea oceanelor sănătoase … pentru că a face acest lucru este una dintre cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor și cele mai eficiente metode de combatere a schimbărilor climatice.

„Îndepărtează carbonul din atmosferă, ajută la construirea unor comunități mai rezistente, combate pierderea biodiversității și protejează mijloacele de trai ale oamenilor”.
Reuniunile de primăvară ale FMI și ale Băncii Mondiale au loc practic în această săptămână, reunind băncile centrale, factorii de decizie politică și liderii de afaceri pentru a discuta starea economiei mondiale.

Un accent cheie al discuțiilor se va concentra, de asemenea, pe riscurile climatice și construirea unei redresări economice durabile după Covid.

Ducele a spus: „Cu toții, aici, la Banca Mondială și în fiecare dintre băncile multilaterale de dezvoltare, aveți acel rol crucial de jucat prin susținerea unei recuperări verzi, incluzive și rezistente din pandemie, prin valorizarea naturii și punerea ei în centrul muncii tale și prin creșterea investițiilor într-un viitor în care lumea naturală poate prospera.”

Deciziile luate la următorul summit al ONU privind schimbările climatice de la Glasgow la sfârșitul acestui an vor fi un „pas vital” în punerea naturii în centrul atenției, a adăugat ducele.

Ducele a devenit un militant vocal pe probleme de mediu. El a lansat un concurs pentru a încerca să inspire oamenii să rezolve „unele dintre cele mai mari provocări de mediu din lume”.

Premiul Earthshot va recunoaște ideile și tehnologiile care pot proteja planeta, oferind cinci premii de 1 milion de lire sterline pentru a sprijini proiectele de mediu și conservare.
Comentariile ducelui apar pe fondul presiunii crescânde din partea acționarilor de pe bănci pentru a adopta o poziție mai dură cu privire la schimbările climatice.

HSBC a anunțat luna trecută că va înceta să finanțeze proiecte de cărbune în întreaga UE până în 2030 și pe toate celelalte piețe până în 2040, ca urmare a presiunii unei coaliții de firme de investiții.

Acționarii de la Barclays urmează să prezinte o rezoluție la viitoarea adunare generală anuală a băncii, solicitând băncii să elimine treptat finanțarea companiilor de cărbune, petrol și gaze.

Între timp, un grup de bănci centrale analizează modalitățile de utilizare a politicii monetare pentru a combate schimbările climatice.

Opțiunile includ achiziții de active mai ecologice și scheme de împrumut, conform raportului Rețelei pentru ecologizarea sistemului financiar.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata