Procuratura generală din New York declară că ancheta companiei lui Donald Trump a devenit anchetă penală

Un purtător de cuvânt al procurorului de stat, Letitia James, a declarat că ancheta cu privire la compania imobiliară a lui Trump nu mai este „pur civilă”.

Doamna James a cercetat negocierile financiare ale fostului președinte republican, înainte ca acesta să intre în funcție.

Trumpii neagă acțiunile greșite și spune că ancheta unui procuror democratic este o vendetă politică.

Purtătorul de cuvânt al doamnei James, Fabien Levy, a declarat pentru BBC: „Am informat organizația Trump că ancheta noastră asupra organizației nu mai este de natură pur civilă.”

„Acum investigăm în mod activ Organizația Trump în calitate de criminal, împreună cu DA din Manhattan. Nu avem niciun comentariu suplimentar”.

Declarația nu menționa ceea ce a transformat ancheta din natură civilă în penală sau dacă fostul președinte ar putea fi implicat personal în vreo acuzație.

Cazurile civile au de obicei legătură cu vătămarea persoanelor sau a altor părți private, inclusiv întreprinderi; legea penală se aplică în cazurile în care se consideră că prejudiciul afectează societatea în general, inclusiv statul.
Doamna James a lansat o anchetă civilă în martie 2019 cu privire la afirmațiile că Trump ar fi umflat valoarea activelor sale către bănci atunci când solicita împrumuturi și le-a subestimat pentru a-și reduce impozitele.

Biroul ei a căutat, de asemenea, documente privind patru proprietăți ale organizației Trump din Manhattan, nordul statului New York, Chicago și Los Angeles.

Procurorul districtului Manhattan, Cyrus Vance Jr, a declarat în documentele instanței în august anul trecut că biroul său investighează presupuse „conduite criminale prelungite” la organizația Trump.

Depunerea legală a domnului Vance a citat articole din ziare despre presupuse fraude bancare și asigurări la companie.

Procurorul din districtul Manhattan a investigat, de asemenea, dacă s-a verificat vreuna din fișele financiare ale lui Trump pentru a acoperi plățile în bani pentru două femei în 2016, care spun că au avut relații cu el.

Biroul lui Vance a declarat în februarie că a obținut declarațiile fiscale ale lui Trump ca parte a anchetei, după o lungă bătălie juridică.

De-a lungul președinției sale, domnul Trump a refuzat hotărât să-și dezvăluie declarațiile fiscale, în ciuda faptului că a fost supus unei mari presiuni.
De-a lungul timpului în funcție, Donald Trump a respins orice anchetă privind relațiile sale financiare sau ale organizației sale ca o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic, condusă de democrații disperați să-l vadă eliminat forțat de la putere.

Cu toate acestea, acum că nu se mai bucură de protecție împotriva urmăririi penale, iar această ultimă acțiune îl va tulbura. Faptul că un fost președinte american se confruntă nu cu una, ci cu două anchete penale este o evoluție semnificativă, una care ar putea avea repercusiuni asupra viitorului său politic.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, crede în mod clar că există destule jocuri care să justifice mutarea anchetei de la una civilă la una penală. Atunci când este combinat cu examinarea în curs a declarațiilor de impozitare ale fostului președinte de către procurorul districtual din Manhattan, Cy Vance, Trump se uită la o bătălie juridică complexă și încurcată, una care acum aproape sigur nu se poate evita.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata