Producătorii agricoli elveţieni se opun liberalizării comerţului cu UE

Asociatia fermierilor elvetieni (SBV), impreuna cu numeroase alte organizatii, institutii, asociatii si firme private, au pus, la sfârsitul saptamânii trecute, bazele unei uniuni pentru un sector agro-alimentar elvetian puternic (SALS), care se opune incheierii unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste produsele agro-alimentare, relateaza presa elvetiana.

“Consecintele unui astfel de acord asupra sectorului alimentar elvetian ar fi catastrofale”, atrage atentia presedintele SALS Walter Willener.

Producatorii elvetieni de lapte sunt cei care se tem cel mai mult de liberalizarea comertului cu UE, in contextul in care acest sector este grav atins de criza atât in statele Uniunii, cât si in Elvetia. În schimb, sectorul produselor Bio din Elvetia sustine incheierea unui acord cu UE, asupra caruia guvernul de la Berna si Comisia Europeana negociaza de o perioada considerabila de timp.

În prezent, doar comertul de brânza intre Elvetia si statele Uniunii este pe deplin liberalizat, de la mijlocul anului 2007. Ca urmare a acestui acord, importurile Elvetiei de diverse sortimente de brânza din statele UE a crescut in 2008 cu procente cuprinse intre 10 si 17% fata de anul precedent. Germania a exportat, de exemplu, cu 50% mai multa brânza in Elvetia in 2008 decât in 2007.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata