Programul transnaţional Dunărea se lansează în septembrie la Budapesta

23

Programul transnațional Dunărea va fi lansat, la Budapesta (Ungaria), în zilele de 23 și 24 septembrie. Cu același prilej va avea loc și lansarea primului apel de propuneri de proiecte.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de MDRAP, propunerile vizând temele identificate trebuie să urmărească atât realizarea unor obiective importante, cu impact real în regiune, cât și creșterea cooperării dincolo de granițe.

În cadrul conferinței se vor aborda subiecte ce au ca scop sprijinirea potențialilor beneficiari în pregătirea propunerilor de proiecte. Tematica abordată va include, printre altele, perspectiva Cooperării Teritoriale Europene, realizarea unei imagini de ansamblu a Programului transnațional Dunărea, explicarea legăturilor și diferențelor față de Strategia UE pentru Regiunea Dunării, promovarea subiectelor tematice de interes pentru PO Dunărea (axe prioritare).

Conferința va reuni aproximativ 500 de participanți din cele 14 state partenere în program, reprezentanți ai instituțiilor europene, ai instituțiilor regionale și naționale, experți și instituții interesate să participe în proiectele de cooperare, precizează MDRAP.

Programul Transnațional Dunărea este succesorul Programului de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei. Programul beneficiază de un buget de 202,3 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională și 19,8 milioane prin IPA II (Instrumentul pentru Asistență de Preaderare) pentru proiecte transnaționale în bazinul Dunării.

Partenerii eligibili provin din nouă țări UE: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania (Baden-Wurttemberg și Bayern), Ungaria, România și Slovacia.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaționale cu cofinanțare din fonduri europene: Programul Operațional Regional — POR,  Programul Operațional Capacitate Administrativă — POCA și 12 programe de cooperare teritorială europeană.

Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate și administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România cu regiuni din statele vecine, cu regiuni dintr-un anumit spațiu geografic în cadrul cooperării transnaționale și cu regiuni din orice stat membru al UE în cadrul cooperării interregionale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata