Propunerea unui designer grec aleasă pentru o monedă comemorativă de doi euro

Grecia ar putea fi pe punctul de a ieși din zona euro însă Comisia Europeană a selectat propunerea unui designer grec pentru o monedă aniversară de doi euro, transmite Reuters.

Designul propus de George Stamatopoulos, gravor la Banca centrală a Greciei, înfățișează 12 siluete umane care formează un lanț în jurul steagului Uniunii Europene. În cadrul unei competiții online organizată de Comisia Europeană, peste 30% din 100.000 de votați din zona euro au ales desing-ul lui George Stamatopoulos.

‘Felicit designul câștigător și Banca centrală a Greciei precum și zecile de mii de europeni are au participat la selecția sa’, a anunțat vicepreședintele CE pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis.

Aproximativ 75 de milioane de monede de doi euro vor circula în statele din zona euro începând din luna iulie. În schimb, un eventual eșec al negocierilor dintre Guvernul de la Atena și creditorii internaționali pentru eliberarea de noi tranșe din programul de asistență ar putea conduce în cele din urmă la ieșirea Greciei din zona euro.

Aceasta este a patra oară când statele din zona euro au emis o monedă comemorativă, precedentele versiuni fiind în 2007, pentru a celebra 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, în 2008 pentru a marca 10 ani de de la Uniunea Economică și Monetară, monedă al cărei design a fost conceput tot de George Stamatopoulos, și în 2012 pentru a marca un deceniu de la introducerea bancnotelor și monedelor euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata