Proteste planificate în toată Rusia pentru a „salva viața lui Alexei Navalny”

Aliații criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, au dezvăluit duminică planuri pentru ceea ce speră să fie cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei miercuri, deoarece Washingtonul a avertizat Rusia că va plăti dacă va muri în închisoare.

Data protestului a fost avansată după ce un sindicat medical legat de Navalny a declarat sâmbătă că se află într-o stare critică, citând teste medicale despre care se arăta că rinichii lui Navalny ar putea ceda în curând, ceea ce ar putea duce la un stop cardiac.
„Lucrurile se dezvoltă prea repede și prea rău”, au scris aliații săi într-o declarație pe site-ul Navalny, anunțând planurile lor pentru demonstrații stradale la nivel național pe care le-au descris ca o încercare de a-i câștiga asistență medicală care să-i salveze viața și ca un protest pentru o represiune împotriva susținătorii săi.

„O situație extremă cere decizii extreme”, au spus ei.
Soarta lui Navalny, în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei mai proeminenți critici ai președintelui Vladimir Putin, se adaugă unor probleme deja acute în legăturile Rusiei cu Occidentul. Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat duminică că guvernul SUA a spus Rusiei „vor exista consecințe” dacă Navalny va muri în închisoare.
Se așteaptă ca miniștrii de externe ai Uniunii Europene să discute despre cazul Navalny luni, iar Josep Borrell, diplomatul de vârf al blocului, s-a angajat să tragă la răspundere Moscova în această privință.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ministrul german de externe, Heiko Maas, au cerut ca Navalny să primească îngrijiri medicale imediate, așa cum a făcut Departamentul de Stat al SUA, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că puterile mondiale ar trebui să traseze „linii roșii clare” cu Rusia și să ia în considerare posibilele sancțiuni atunci când sunt traversate.

De asemenea, Londra a fost profund îngrijorată de rapoartele privind tratamentul inacceptabil al lui Navalny și deteriorarea continuă a sănătății sale, a declarat ministerul britanic de externe.

Autoritățile au rupt cu forța protestele pro-Navalny în trecut, reținând mii de persoane, iar demonstrația planificată de miercuri se încadrează în aceeași zi în care președintele Vladimir Putin ține un discurs despre starea națiunii.

Aceasta creează o confruntare pe care aliații lui Navalny au descris-o drept ultima șansă de a opri Rusia să se scufunde în „întuneric”.

„O luptă finală cu adevărat dură între oamenii normali și răul absolut urmează”, au spus ei.

Autoritățile ruse îl acuză pe Navalny că și-a exagerat starea medicală pentru a atrage atenția și că a refuzat îngrijirea medicală a închisorii. Ei s-au angajat să se asigure că va supraviețui.

„Nu va fi lăsat să moară în închisoare, dar pot spune că domnul Navalny, se comportă ca un huligan”, a declarat Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, într-un interviu BBC duminică.

Navalny a declarat că autoritățile penitenciare amenință că îl vor pune într-o cămașă de forță pentru a-l hrăni forțat, cu excepția cazului în care acceptă mâncare. Unii activiști au cerut să fie dus din țară pentru îngrijiri medicale de urgență.

Navalny a călătorit în Germania în august anul trecut pentru tratament în urma unei otrăviri, pentru care l-a învinuit pe Putin. El a fost arestat în ianuarie când s-a întors în Rusia și a fost închis pentru 2-1 / 2 ani în februarie pentru încălcările condiționate, despre care a spus că au fost inventate.

Kremlinul a declarat că nu a văzut nicio dovadă că ar fi fost otrăvit și că a negat vreun rol al rușilor, dacă ar fi fost.

Autoritățile i-au aruncat pe Navalny și pe susținătorii săi în timp ce subversivii susținuți de SUA s-au hotărât să destabilizeze Rusia și sunt în curs de acțiune pentru a-i declara extremiști, deschizând ușa unor condamnări lungi la închisoare.

Navalny a început să refuze mâncarea pe 31 martie, în semn de protest față de ceea ce a spus că este refuzul autorităților penitenciare de a-i oferi îngrijiri medicale adecvate pentru dureri acute de spate și picioare.

Autoritățile penitenciare spun că lui Navalny i s-au oferit îngrijiri medicale adecvate, dar au fost refuzate, insistând să fie tratat de un medic la alegerea sa din afara facilității, cerere pe care au respins-o.

Aliații lui Navalny spun că a refuzat tratamentul medical din închisoare, deoarece este depășit și, uneori, chiar periculos.
Aliații lui Navalny declaraseră un moratoriu asupra protestelor după ce organizaseră trei demonstrații în culmea iernii. Unii protestatari au fost nemulțumiți de faptul că demonstrațiile au fost oprite, dar organizatorii au spus că vor organiza un mare protest după ce 500.000 de persoane s-au înregistrat online pentru a participa.

Având în vedere starea de sănătate slabă a lui Navalny, organizatorii au declarat că oricum ar fi protestat miercuri, în ciuda faptului că au lipsit de aproximativ 40.000 de persoane față de țintă.

„Navalny este acum într-un lagăr de prizonieri și viața lui este atârnată de un fir. Nu știm cât de mult mai poate rezista”, au spus ei. „Viața lui Alexei Navalny și soarta Rusiei depind de câți cetățeni ies miercuri în stradă”.

Fiica lui Navalny, Dasha, studentă la Universitatea Stanford, a făcut duminică un apel pe Twitter pentru ca tatăl ei să vadă un medic la alegere.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata