Prototipul de rachetă SpaceX Starship aterizează…iar la câteva minute explodează

Sursa: trtworld.com

A treia oară părea să fie cu noroc pentru racheta Starship a lui Elon Musk – până când s-a terminat norocul.

Cel mai recent prototip de vehicul de lansare pentru vehicule grele de la SpaceX a urcat impecabil în cer într-o explozie de test la altitudine ridicată, la Boca Chica, Texas, apoi a zburat înapoi pe Pământ pentru a obține prima aterizare verticală pentru un model Starship.

Dar triumful a fost de scurtă durată. Lasându-se ușor într-o parte, deoarece un sistem automat de suprimare a focului antrenează un flux de apă pe flăcări care încă ard pe baza rachetei, nava spațială s-a spart în bucăți la aproximativ opt minute după aterizare.


A fost a treia astfel de încercare de aterizare care s-a încheiat cu o minge de foc după un zbor de test de altfel reușit pentru Starship, fiind dezvoltat de SpaceX pentru a transporta oameni și 100 de tone de marfă în viitoarele misiuni pe Lună și Marte.

Pentru Elon Musk, miliardarul fondator al SpaceX, care conduce și producătorul electric de vehicule Tesla Inc, rezultatul a fost o știre mixtă.

Citeste si:  Reducerile spate-în-spate ale prețurilor de la Tesla aduc modelul SUA S sub 70.000 USD

Starship SN10 s-a apropiat mult mai mult de atingerea unei aterizări verticale și sigure, decât cele două modele anterioare – SN8 în decembrie și SN9 în februarie. Într-un tweet care răspundea la felicitările temperate ale unui admirator al muncii sale, Musk a răspuns: „RIP SN10, onorabilă descărcare de gestiune”.

Feedul video furnizat de SpaceX pe canalul YouTube al companiei a întrerupt momentele după aterizare. Însă fluxuri separate de ventilatoare transmise pe aceeași platformă de socializare au arătat o explozie care a erupt brusc la baza rachetei, aruncând SN10 în aer înainte de a se prăbuși la pământ și a fost cuprins de flăcări.

Racheta Starship completă, care va avea o înălțime de 120 de metri (394 de picioare) atunci când este împerecheată cu amplificatorul său super-greu din prima etapă, este vehiculul de lansare complet reutilizabil al SpaceX – centrul ambițiilor lui Musk de a face călătoria spațială umană mai accesibilă și rutină.

Citeste si:  SpaceX-ul lui Musk câștigă premiul Pentagon pentru sateliții de urmărire a rachetelor

Un prim zbor orbital Starship este planificat pentru sfârșitul anului. Musk a spus că intenționează să-l zboare pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa în jurul lunii cu Starship în 2023.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner