Quinoa, hrana favorită a ultimului decan de vârstă al planetei

Fostul decan de vârstă al Boliviei și al lumii, Carmelo Flores, al cărui deces la vârsta de 123 de ani a fost anunțat luni de familie, își datorează recordul de longevitate consumului de quinoa, o plantă din familia cerealelor cunoscută ca fiind mâncarea de bază a incașilor, informează Xinhua.

Quinoa, o specie de Talpa Gâștei (Chenopodium), se cultivă în primul rând pentru semințele sale comestibile. Planta, nepretențioasă și crescând la mare altitudine, a fost cultivată la început în Bolivia, Ecuador și Peru, având o istorie de 5.000 până la 7.000 de ani.

Incașii considerau quinoa ‘mama tuturor cerealelor’ și o așezau în recipiente de aur pentru a aduce tribut Soarelui.

Cercetarea științifică a relevat că planta quinoa, cunoscută ca ‘ aurul incașilor’, are o mare valoare nutrițională fiind bogată în aminoacizi esențiali, minerale, vitamine, acizi grași benefici și poate stimula imunitatea.

În plus, datorită faptului că quinoa poate rămâne în stomac un timp relativ îndelungat dând senzația de sațietate, ea face parte dintr-o dietă devenită populară în lumea occidentală.

ONU a declarat 2013 ca An Internațional al Quinoa, recunoscând astfel beneficiile sale nutriționale, ecologice și economice.

Potrivit Xinhua, această plantă a început să fie cultivată ți în câteva locuri din China, în zone muntoase unde climatul și condițiile geografice sunt favorabile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata