Regele Juan Carlos: Am decis să pun capăt domniei şi să renunţ la Coroană

Regele Juan Carlos al Spaniei a declarat luni, în cadrul unui mesaj instituțional transmis în direct la radio și televiziune, că, odată ce și-a revenit din punct de vedere fizic, în urma operațiilor suferite anul trecut, și și-a reluat agenda instituțională, a decis să pună capăt domniei și să renunțe la Coroană în favoarea fiului său, Prințul Felipe de Asturias.

„Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viața întreagă”, a afirmat monarhul. „După aniversarea zilei de naștere din luna ianuarie, odată ce mi-am revenit fizic și mi-am reluat agenda instituțională, am decis să pun capăt domniei și să renunț la Coroană, astfel ca guvernul și camerele reunite ale legislativului să treacă la formalitățile pentru procesul de succesiune, potrivit prevederilor constituționale”, a mai spus regele Juan Carlos.

El a precizat că a luat decizia abdicării în favoarea fiului său, prințul moștenitor Felipe, astfel încât acesta „să poată începe o nouă etapă de speranță, în care să se îmbine experiența căpătată și energia unei noi generații”. Șeful statului s-a arătat convins de faptul că prințul Felipe de Asturias va menține stabilitatea ca semn identitar al instituției monarhice și că va conta, ca și până acum, pe sprijinul prințesei Letizia.

Guvernul spaniol urmează să adopte marți, 3 iunie, într-o ședință extraordinară a consiliului de miniștri, legea organică necesară pentru punerea în aplicare a deciziei de abdicare a Regelui Juan Carlos, în favoarea fiului său, prințul moștenitor Felipe de Asturias.

„Am considerat că a venit momentul să pregătesc preluarea ștafetei de către persoana care se află în situația cea mai bună de a asuma aceste sarcini, cu maturitate și simțul responsabilității pentru a asuma funcția de șef al statului, cu experiența și impulsul unei noi generații”, a mai spus regele Juan Carlos cu referire la prințul moștenitor Felipe de Asturias.

Șeful statului s-a declarat mândru de spanioli și i-a asigurat, pe durata mesajului instituțional menționat, de recunoștința pe care le-o poartă, în special când se uită în urmă, la cei 39 de ani de domnie, amintind că a venit la conducerea statului în tinerețe, și a asigurat „o lungă perioadă de pace, libertate, stabilitate și progres”.

Regele Juan Carlos nu a evitat să se refere și la criza economică prin care trece Spania și la „cicatricile serioase lăsate în țesutul social”, dar pentru că a dorit să sprijine „un drum către viitor, încărcat de speranță”, el a arătat că „azi merită să treacă în prim-plan o generație mai tânără, cu energie, decisă să întreprindă cu hotărâre transformările și reformele pe care le solicită condițiile actuale„. „Suntem o mare națiune”, i-a mai asigurat monarhul pe spanioli.

În sfârșit, el a ținut să-și încheie discursul cu cuvinte de recunoștință pentru soția sa, regina Sofia a Spaniei, pentru că i-a fost mereu alături.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat luni dimineață că șeful statului, regele Juan Carlos, i-a comunicat intenția de a abdica în favoarea fiului său, prințul moștenitor Felipe de Asturias, așa cum prevede articolul 57 al Constituției Spaniei. Mariano Rajoy a precizat că va convoca marți un consiliu de miniștri extraordinar, pentru a asigura respectarea prevederilor constituționale ce stabilesc abdicarea, și mai precis, elaborarea unei legi organice în acest sens, așa cum stabilește articolul 57, paragrafele 1 și 2, din cadrul Constituției Spaniei. Ulterior, legislativul ar urma să îl proclame rege pe prințul Felipe într-un timp cât se poate de scurt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata