Regina Elisabeta a II-a şi personaje Disney, pe monede din aur şi argint emise de o insulă din Pacific

Mica insulă Niue din Pacificul de Sud a emis monede din aur și argint cu efigia reginei Elisabeta a II-a pe o față și figuri ale unor personaje Disney pe cealaltă, scrie luni AFP.

Aceste monede din aur și din argint circulă deja legal pe insulă, însă valoarea lor reală este mai mare decât valoarea nominală, ținând cont de originalitatea lor și de interesul crescut al numismaților.

Nu mai puțin de 1.000 de monede, conținând fiecare o uncie de argint (28,3 grame) și având inscripționat chipul lui Donald Duck au fost vândute recent în mai puțin de zece minute, potrivit lui Simon Harding, directorul companiei private din Noua Zeelandă care le-a realizat.

Monedele cel mai bine cotate sunt cele care conțin un sfert de uncie de aur (7,1 grame) și care au inscripționate chipurile lui Mickey, Pluto, Dingo (Goofy) sau Minnie. Ele sunt evaluate la aproximativ 800 de euro, în timp ce valoarea lor nominală este de 25 de dolari Niue.

În curând vor fi emise 28 de exemplare ale unei piese Disney conținând un kg de aur, adică un lingou în valoare de aproximativ 40.000 de dolari americani (31.000 de euro).

Niue, o mică națiune situată la 2.400 de kilometri nord-est de noua Zeelandă, cu 1.400 de locuitori, percepe redevențe pentru fiecare piesă vândută. Insula, care s-a asociat liber Noii Zeelande, speră ca din comercializarea acestor piese numismatice să obțină aproximativ 4,5 milioane de dolari în următorii zece ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata