Regina îndeplinește prima datorie regală de la moartea ducelui Filip

Regina și-a îndeplinit prima datorie regală personală de când a murit soțul ei, ducele de Edinburgh, vineri.

Monarhul a găzduit o ceremonie în care Earl Peel s-a ridicat oficial ca Lord Chamberlain, al cărui birou organizează ceremonii regale.

În timpul unui eveniment privat desfășurat la castelul Windsor, regina a acceptat bagheta și însemnele fostului ei asistent regal.

Familia Regală este în două săptămâni de doliu. Înmormântarea ducelui va avea loc sâmbătă la Windsor.

Un oficial regal a spus că membrii familiei vor continua „să întreprindă angajamente adecvate circumstanțelor”.

Earl Peel a anunțat că se va retrage din funcția de Lord Chamberlain anul trecut, cu înlocuitorul său Andrew Parker, fost șef MI5, începându-și  rolul cu puțin peste o săptămână, înainte de moartea prințului Philip.

Logodna oficială de marți a fost înregistrată în Circularul Curții – o listă zilnică a evenimentelor la care au participat regina și familia ei.

Spunea: „Earl Peel a avut astăzi o audiență a reginei, și-a predat bagheta și însemnele de birou ca Lord Chamberlain și insigna cancelarului Ordinului Regal Victorian și și-a luat concediu la renunțarea la numirea sa ca Lord Chamberlain, când Majestatea Sa l-a investit cu lanțul regal victorian „.
Earl Peel supraveghea aranjamentele pentru înmormântarea ducelui – cunoscută sub numele de Operațiunea Forth Bridge.

Biroul Lord Chamberlain, condus de controlorul reginei, locotenent-colonelul Michael Vernon, este însărcinat cu latura practică a zilei.

Însă responsabilul general este Baronul Parker, care a preluat noul său rol la 1 aprilie, după retragerea lui Earl Peel după mai mult de 14 ani în post.

Ceremonia de la castelul Windsor a avut loc după ce regina a ținut sâmbătă un telefon cu prim-ministrul Boris Johnson, potrivit Circularului Curții.

Duminică, ducele de York a spus că regina le-a spus familiei că moartea prințului Filip la vârsta de 99 de ani „a lăsat un gol imens” în viața ei.

Sicriul său va fi transportat într-un Land Rover modificat, la care ducele a ajutat la proiectare, ca parte a unei procesiuni de la intrarea de stat a castelului Windsor la capela Sf. Gheorghe.

Membrii Familiei Regale vor merge în spatele sicriului, deși Regina va călători separat. Între timp, armele vor fi trase în salut și va suna un clopot.

În interiorul capelei, Familia Regală va purta măști de față și va respecta regulile de distanțare socială. Doar 30 de persoane vor putea participa, în conformitate cu reglementările coronavirusului.

Ducele de Sussex s-a întors în Marea Britanie de la casa sa din SUA pentru a participa la înmormântare, deși ducesa de Sussex nu va face călătoria, la sfatul medicului.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata