Regiunea Lugansk din estul Ucrainei doreşte să formeze o uniune cu Rusia

Regiunea Lugansk din estul rusofon al Ucrainei intenționează formarea unei uniuni cu Rusia care să prevadă „un spațiu politic, economic și cultural”, precum și „un sistem de securitate” comun cu Federația Rusă, au anunțat joi liderii autoproclamatei „republici populare”, potrivit RIA Novosti.

Conducerea prorusă din Lugansk a indicat, totodată, că regiunea dorește aderarea până la sfârșitul anului 2015 la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și la Comunitatea economică eurasiatică, iar „până la sfârșitul anului 2016″ are în vedere semnarea unor acorduri cu Ucraina și cu alte țări.

Regiunile Donețk și Lugansk și-au autoproclamat independența față de Ucraina la începutul lunii mai, în urma unor controversate referendumuri cu privire la viitorul lor statut politic, iar la 24 mai, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale ucrainene, cele două teritorii au anunțat formarea unui stat nou denumit ”republica Novorossia”.

Referendumul din estul Ucrainei a fost considerat ilegal de Kiev și nu a fost recunoscut de comunitatea internațională. Rusia a declarat însă că ‘respectă’ expresia voinței populației din estul Ucrainei și că speră într-un ‘dialog’ între regiunile separatiste și Kiev. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata