Reguli de bază pentru a trăi la Moscova

20

Mai mulţi locuitori ai capitalei ruse se plâng că încep să se simtă la Moscova ca la ţară. Pentru cei care stau în centru, sau la câteva sute de metri distanţă de Kremlin, este greu de crezut. Şi totuşi este adevărat.

Astfel, la o aruncătură de băţ de centru a apărut un restaurant specific georgian. Proprietarul, provenit dintr-un mic sat muntos din Georgia, şi-a adus cu el mai multe rude care servesc în local, se arată într-un articol publicat luni de ziarul El Periodico.
În fiecare dimineaţă aceştia ies din magherniţa lor, iar curtea din spate răsună de zgomote mai puţin obişnuite pentru urechile moscoviţilor. Pe melodii populare cu volumul la maximum, de se aude până la Kremlin, ei se spală în aer liber, coc pâine şi fac tot felul de activităţi casnice.

Pentru a se simţi în largul lor, au vopsit pereţii din curte cu scene tipice din satul georgian. ‘Mai lipseşte să vezi oi şi vaci păscând pentru a crede că te afli la ţară’, spune un vecin de bloc supărat.
Afluxul de imigranţi din vechile republici ale Uniunii Sovietice la Moscova – cum se întâmplă şi cu alte mari oraşe din ţară – a transformat imaginea capitalei la fel de mult ca şi apariţia noilor zgârie-nori.

Oamenii veniţi din afară îşi aduc cu ei obiceiurile, care de multe ori îi lasă cu gura căscată pe moscoviţii get beget şi pe numeroşii turişti străini. De multe ori se întâmplă să asiste la sacrificarea unui miel în balcon, sau în curtea din spate. Nou veniţii umblă desculţi pe străzile capitalei, prăjesc carne în grătare improvizate în balcon şi fac multe lucruri care nu sunt pe placul populaţiei autohtone.

Potrivit unor sondaje recente, peste 70% din moscoviţi sunt de părere că relaţiile cu străinii sunt tensionate, tocmai pentru că ei nu respectă regulile locale. Tensiunea a crescut în asemenea măsură încât autorităţile de la Moscova şi Sankt Petersburg au anunţat că elaborează un cod al conduitei pentru străini.
Aceste reguli vor fi publicate într-o carte care va deveni de căpătâi pentru noii veniţi. Având în vedere că nu se pot lipsi de serviciile imigranţilor, autorităţile locale au decis totuşi să-i educe.

Între altele, străinii sunt rugaţi să nu sacrifice miei, să nu facă grătare în balcon şi să nu apară în locurile publice în veşminte tradiţionale şi, mai ales, să înveţe limba rusă. Iniţiativa autorităţilor pare însă inutilă multor moscoviţi, având în vedere că nu include şi mecanisme care să-i oblige pe imigranţi să respecte normele tradiţionale.
Pe de altă parte, apărătorii drepturilor omului susţin că acest cod de conduită aduce atingere drepturilor constituţionale ale străinilor.
În unele cartiere din Moscova, vecinii au început deja războiul împotriva obiceiurilor străine fără să mai aştepte ajutorul autorităţilor. Celor care încing grătarele în balcoane, vecinii răuvoitori le aruncă cartuşe de gaze lacrimogene pe fereastră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata