Republica Moldova: Începe recensământul general al populaţiei

În Republica Moldova a început luni, 12 mai, recensământul general al populației și al locuințelor, care se va desfășura până la 25 mai.

Biroul Național de Statistică de la Chișinău a elaborat patru tipuri de chestionare de recensământ și a angajat peste 11.000 de cenzori.

Republica Moldova este prima țară ex-sovietică unde se va organiza recensământul nu doar al populației, ci și al locuințelor, după model european.

Recensământul, care este finanțat și de organizații internaționale, va costa aproximativ cinci milioane de euro.

Acum două luni, la Chișinău a fost lansată campania ‘Vorbim românește, suntem români’, coordonată de mai multe organizații unioniste din Republica Moldova și susținută inclusiv de unele personalități și instituții mass-media, prin care oamenii sunt îndemnați să se declare români la recensământ și că vorbesc limba română.

Mișcarea Civică ‘Tinerii Moldovei’, constituită recent, a anunțat acum o săptămână că va acorda premii primelor trei localități în care va fi înregistrat cel mai mare procentaj de cetățeni care se declară români la recensământul național. Astfel, pentru primul loc va fi acordat un automobil Dacia Duster, pentru locul doi va fi organizat un sejur pe litoralul Mării Negre pentru toți elevii din localitate, iar pentru locul trei vor fi organizate cursuri de instruire pentru funcționarii publici în vederea accesării fondurilor europene.

Ultimul recensâmânt al populației în Republica Moldova a avut loc în 2004. Atunci, ceva mai mult de 2% din cetățeni s-au declarat români. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata