Risipa de la „Palatul Chigi”

0

Există zeci de oficii-fantomă la preşedinţia Consiliului de Miniştri a Italiei. Pe Internet apar circa 30, cele mai active. Revista italiană L’Espresso a intrat în posesia unei liste complete, pe care se află 90 de structuri, adesea dubluri ale altora, împotriva cărora nu a putut face nimic nici „rugul” împotriva legilor învechite aprins de ministrul pentru simplificare, Roberto Calderoli, şi nici obiectivul reducerii instituţiilor inutile, care a desfiinţat 480 de fotolii considerate o „risipă”, lăsând însă în viaţă peste 1.000.

Toate aceste oficii au scăpat de austeritatea bugetară a ministrului economiei Giulio Tremonti. În timp ce spitalele reduc din numărul de paturi pentru a se încadra în fonduri, iar poliţia merge cu taxiul pentru că nu are bani de benzină, la Palatul Chigi (guvern) nu se refuză nimănui un salariu. Astfel, în contextul descentralizării, la Roma se studiază de decenii toponimia din Bolzano – nume de străzi în germană dar conturi italiene.

Există apoi un comitet pentru apărarea neviolentă, unul pentru copii şi un altul având sarcina îndrăzneaţă de „a întări clasa conducătoare a ţării”. Există experţi în siguranţa transporturilor şi în facilitarea creditelor. Şi există un comisar pentru fiecare inundaţie, alunecare de teren sau furtună ce se abat asupra Italiei. A-i identifica în marea de bani publici revărsaţi spre preşedinţia Consiliului de Miniştri nu este o sarcină uşoară, scrie L’Espresso.

În bugete, comitetele, comisiile şi comisarii se ascund printre articolele de cheltuieli. Milioane de euro disimulate printre plăţile directorilor, leasing pentru noile maşini albastre, boom de misiuni în străinătate, mobilier şi întreţinere.
Cu toate acestea şi anul acesta fondurile prevăzute pentru aceste oficii-fantomă se cifrează la peste 12 milioane de euro. Se trece de la super-birouri precum comitetul naţional permanent Mediocredito care în ultimul buget are 1 milion 789 000 de euro, la 849.000 de euro pentru Departamentul de Inovare, 424.000 euro pentru politicile comunitare şi până la 1 milion 105.000 de euro pentru structura care promovează imaginea Italiei.

„Sunt organisme cu durată temporară care se ocupă de chestiuni urgente”, se ripostează la Palatul Chigi. Oare precum cel care are sarcina de a actualiza acordurile dintre stat şi Biserică, după Concordatul revizuit în 1984? Pe publicaţia comitetului intitulată „De la acordul din 1984 la proiectul de lege privind libertatea religioasă” se mai poate vedea fotografia Papei Ioan Paul al II-lea de la Assisi, din 1986, iar introducerea este scrisă de fostul premier Giuliano Amato, în 1992.

Protecţia civilă are şase experţi în prezent. Acelaşi trend îl cunoaşte şi comisia pentru transpunerea directivelor europene. În 2002 erau suficienţi 12 experţi, astăzi ei sunt în număr de 29. Prin acest mecanism, fiecărei urgenţe îi corespunde un nou birou. Urgenţa trece dar biroul rămâne. Pentru reducerea instituţiilor şi legilor s-a născut aşa-numita „Unitate pentru simplificare”, care a simplificat aşa de bine încât a trecut de la 12 la 16 membri în 2008.

Trei directori plătiţi pentru a coordona patru funcţionari cu posibilitatea de a angaja alţi 12 experţi. „Agenţia italiană pentru munte” are un consiliu director şi un comitet ştiinţific. „Agenţia naţională pentru tineri” are un buget de 407.000 de euro, Palatul Chigi explicând că este sponsorizată de Bruxelles. Ea are însă 34 de membri. Preşedintele ei are un salariu de 101.000 de euro anual.

Armata experţilor este alcătuită întotdeauna din „ex ceva”: profesor, funcţionar, general la pensie sau politician respins la vot, director sau asesor recuperat din subteranele partidelor. Ei duc mai departe „şandramaua” comitetelor. Există unul pentru turism, care va costa circa un milion.
Un altul se ocupă de politicile comunitare şi cheltuieşte 424.000 de euro. Există comitetul pentru minoritatea slovenă, cel pentru acces la documente administrative, pentru statistică şi inovaţie tehnologică. O comisie repartizează bani sportivilor, alta premii culturii, alta se ocupă de protocolul pentru Vip-uri.

Cel mai recent comitet creat de Palatul Chigi are un nume emblematic: „Comitetul pentru Memoria viitorului”, pe durata de cinci ani, ce se poate reînnoi. Datează din 2009, după conferinţa de la Barcelona, care şi-a propus transformarea Mediteranei într-un spaţiu comun.
Practic experţii „promovează relaţii internaţionale”. Preşedintele ei este Gianni Letta ajutat de o listă de ambasadori, profesori, arheologi şi superlideri ca Joaquin Navarro Vals, fost purtător de cuvânt al Papei Ioan Paul al II-lea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata