Români din SUA caută o viaţă mai bună în armata americană

18

Români din SUA caută o viaţă mai bună şi îşi exprimă recunoştinţa faţa de ţara de adopţie, oferindu-se să servească ca voluntari în Forţele de Rezervă ale armatei SUA, scrie publicaţia Gresham Outlook în ediţia de marţi, luând ca exemplu cazul lui Ianoş Gyulai, un român din Lugoj care a emigrat în SUA împreună cu fiul său.

Ianoş şi fiul său, Ares, au emigrat din România anul trecut şi s-au alăturat Forţelor de Rezervă ale armatei americane, la 10 august. Cei doi au depus jurământul la Centrul pentru Procesarea Înrolărilor în Armată din Portland, în prezenţa locotenent-colonelului Thomas Crowson, comandant al Batalionului de Recrutare Portland.
Ianoş (41 de ani) a servit în armata română între 1988 şi 1990 şi îşi aminteşte în detaliu înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist împuşcat, împreună cu soţia sa, Elena, de către un pluton de execuţie revoluţionar în ziua de Crăciun a anului 1989.

‘Am stat în cazarmă aşteptând ordine’, povesteşte el, amintindu-şi de zilele tensionate ale revoluţiei violente care a dus la executarea lui Ceauşescu. Revoluţia română a încheiat o serie de evenimente dramatice survenite în blocul comunist în timpul unui an în care a căzut Zidul Berlinului, Europa de Est s-a deschis către Vest, iar tancurile chineze au strivit protestatarii la Beijing.

Gyulai a adăugat că nicio persoană din cazarma sa nu a avut dorinţa de a-i apăra pe dictator şi pe soţia sa, care s-au folosit de Securitate pentru a zdrobi opoziţia. ‘Armata română a fost de partea oamenilor, nu şi Securitatea’, mărturiseşte Ianoş. Viaţa în timpul lui Ceauşescu a fost dificilă. ‘Chiar dacă aveam bani, nu puteam cumpăra lucruri pentru că mâncarea era raţionalizată’, a spus el.

Gyulai vorbeşte în engleză, însă uneori, fiul său Ares, care absolvit în luna iunie Gresham High School, traduce. ‘Suntem o echipă’, mărturiseşte tatăl. Cei doi s-au alăturat unei alte echipe: tătăl şi fiul s-au înrolat în Forţele de Rezervă ale armatei SUA şi se vor prezenta la pregătirea de bază marţi, 31 august, la Fort Sill, Oklahoma. În calitate de rezervişti, românii trebuie să se antreneze un weekend pe lună şi două săptămâni consecutive în fiecare an.

Prin înrolarea în Forţele de Rezervă, Gyulai speră să studieze mai mult pentru a-şi îmbunătăţi viaţa în Statele Unite şi a obţine mai rapid cetăţenia americană decât dacă ar fi rămas civili.
Întrebaţi dacă nu sunt îngrijoraţi dacă vor fi detaşaţi în Irak sau Afganistan, Ares răspuns că deşi nu vor să fie detaşaţi în acele ţări, dacă se va întâmpla acest lucru vor fi pregătiţi.

Dacă un imigrant civil poate aştepta mai mulţi ani înainte de a deveni cetăţean american, pentru un imigrant din armata Statelor Unite, cetăţenia se poate obţine în mai puţin de un an, deoarece acesta primeşte autorizaţiile de securitate (security clearances) mult mai rapid, susţine un oficial din cadrul armatei. Recrutorul românilor, Kyle Morris, s-a declarat impresionat de decizia acestora de a servi ţara de adopţie.

‘Ei au fost motivaţi’, a spus el.’Au vrut să facă acest lucru. Este frumos să avem oameni aşa de angajaţi cum sunt ei’, a precizat el. La câteva zile după recrutare, Ianoş şi Ares au povestit despre vechea lor viaţă din Lugoj, în vestul României şi despre noua lor viaţă din Oregon. Tatăl şi fiul au aflat despre Forţele în Rezervă navigând pe Internet în căutarea unui liceu pentru Ares.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata