România, pe locul al 12-lea în topul ţărilor furnizoare de spam-uri

22

Statele Unite continuă să fie naţiunea care trimite cele mai multe spam-uri, cu 15,2% din numărul total de spam-uri trimise, în creştere de la 13,1% în primul semestru al anului 2010, într-un top al primelor 12 ţări furnizoare de spam, pe al cărui ultim loc se situează România, cu 2,3% din numărul total de spam-uri trimise, relatează site-ul echannelline.com, citând ultimul raport al firmei de securitate IT şi de protecţie a datelor Sophos.

Marea Britanie, o ţară care „a ratať’ anul trecut intrarea în topul celor mai mari furnizoare de spam a înregistrat în acest an o creştere semnificativă a spam-urilor trimise. Cu 4,6% din numărul total de spam-uri trimise, Marea Britanie se clasează în prezent pe locul al patrulea în topul realizat de Sophos, faţă de un mai modest loc 9 la începutul acestui an.

În topul ţărilor care trimit cele mai multe spam-uri, SUA sunt urmate de India, cu 7,7% din numărul total de spam-uri trimise, care la rândul său surclasează Brazilia cu 5,5%, Marea Britanie cu 4,6%, Coreea de Sud cu 4,2%, Franţa cu 4,1%, Germania, cu la 4,0%, Italia cu 3,5%, Rusia cu 2,8%, Vietnamul cu 2,7 %, Polonia cu 2,5%, Polonia şi România cu 2,3%. Alt procent de 40,9% a fost împărţit între ţările din restul lumii.

Sophos avertizează ca spam-ul devine din ce în ce mai periculos, în condiţiile în care email¬urile nedorite pe care le primim nu conţin doar reclame, ci şi link-uri pe care dacă le deschidem putem infecta calculatorul cu malware. Această creştere a spam-urilor generate de ţările europene individuale se reflectă într-o explozie a spam-ului transmis de pe continentul european.

În topul pe continente, Europa, cu 35% din totalul spam-urilor trimise, a devansat Asia cu 30,9%, America de Nord cu 18,9%, America de Sud cu 11,5% şi Africa cu 2,5%. Spam-urile reprezintă 97% din toate e-mail-urile primite de către serverele de e-mail de companie, aglomerând reţelele şi consumând timp în detrimentul productivităţii. Folosite mai ales pentru a vinde bunuri contrafăcute sau ilicite, practic toate spam-urile vin de la calculatoare infectate cu malware (cunoscute sub numele de ‘bots’ sau ‘zombie’) controlate de cyber-infractori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata