România, punct de transbordare pentru livrările de gaz caspic în Europa

34

România, Azerbaidjan şi Georgia au semnat marţi, 13 aprilie, la Bucureşti, un acord privind cooperarea în domeniul livrărilor de gaz. Potrivit documentului, Azerbaidjanul va livra în România gaz lichefiat, tranzitând teritoriul Georgiei. În cadrul proiectului este planificată construcţia unei uzine pentru lichefierea gazului natural, precum şi a unui terminal în Georgia şi în portul românesc Constanţa de la Marea Neagră. Costul total al proiectului este estimat la 2-4 miliarde de euro, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În perioada de realizare a acordului, România ar urma să obţină 7 miliarde de metri cubi de gaz, urmând ca pe viitor livrările să crească până la 20 miliarde de metri cubi.

Potrivit ministrului român al economiei, Adriean Videanu, acest proiect ar putea fi realizat mai repede decât cel al gazoductului Nabucco. Negocierile dintre România şi Azerbaidjan pe marginea cooperării în domeniul gazului se poartă de mult.

Nezavisimaia Gazeta aminteşte că, la sfârşitul lui 2009, preşedintele Companiei Petroliere de Stat a Republicii Azerbaidjan GNKAR, Rovnag Abdulaev, vorbise despre posibilitatea construcţiei unui terminal pentru transbordarea de gaz natural în portul georgian Kulevi, al cărui proprietar este GNKAR.

Tot la acea dată, Abdulaev declarase că la Kulevi este suficient loc atât pentru construirea unei uzine de lichefiere a gazului, cât şi a unui terminal. Deja la începutul acestui an, ministrul industriei şi energeticii al Azerbaidjanului, Natik Aliev, declara că Baku a primit din partea României propunerea privind livrarea de gaz pe teritoriul său, tranzitând Georgia.

Acordul semnat zilele trecute la Bucureşti nu este singurul proiect pe marginea căruia au loc dezbateri aprinse, subliniază cotidianul rus. Astăzi, pe ordinea de zi mai figurează proiectele White Stream şi Nabucco. White Stream fusese propus în urmă cu doi ani Uniunii Europene (UE) de către Ucraina.

Pentru realizarea acestui proiect a fost creat şi un consorţiu internaţional ‘Georgia-Ucraina-UE’ – GUEU, White Stream Pipeline Company. Potrivit proiectului, care prevede diversificarea livrărilor de combustibili în Ucraina şi UE, cantităţi de gaz azer, turkmen şi kazah urmează să ajungă din regiunea Mării Caspice în Europa, pe traseul din Azerbaidjan în portul georgian Supsa, iar de acolo, pe fundul Mării Negre, în Europa Centrală şi de Est, precizează cotidianul moscovit.

Proiectul White Stream a provocat de la bun început discuţii animate în Europa, ale cărei necesităţi în gaz natural vor creşte peste 20 de ani, potrivit experţilor, cu aproximativ 250 de miliarde de metri cubi. Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, capacitatea gazoductului White Stream ar urma să fie de 32 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

În ceea ce priveşte Nabucco, în pofida faptului că proiectul este considerat unul prioritar pentru Europa, în calea realizării sale apar mereu tot felul de piedici, notează Nezavisimaia Gazeta.

‘Toate aceste proiecte sunt necesare Europei pentru diversificarea traseelor de livrare a gazului, în scopul asigurării securităţii sale energetice’, a declarat directorul Centrului pentru cercetări petroliere din Azerbaidjan, Ilham Şaban, pentru ziarul menţionat. Potrivit lui Şaban, Azerbaidjanul vizează la rândul său pieţele europene şi de aceea acordă sprijin politic acestor proiecte.