Rusia a pregătit o doctrină de politică externă prooccidentală pentru a se moderniza

Rusia se pregăteşte de o schimbare majoră a politicii sale externe pentru ameliorarea relaţiilor sale cu Occidentul şi pentru atragerea de investiţii străine în Rusia, ţară grav afectată de criza economică, scrie publicaţia Newsweek.

Publicată integral pe site-ul în versiunea rusă a săptămânalului, noua doctrină de politică externă, elaborată de Ministerul rus de Externe şi aprobată de preşedintele Dmitri Medvedev, subliniază că, înainte de toate, trebuie să se ţină cont de interesele economice ale ţării, care trebuie să fie modernizată urgent. Intitulat ‘Programul de utilizare eficientă şi sistematică a factorilor de politică externă în vederea dezvoltării pe termen lung a Federaţiei Ruse’, proiectul preconizează întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană şi SUA.

‘Criza a arătat că Rusia nu poate să se dezvolte numai singură – trebuie să se sprijine pe cineva’, a comentat o sursă din cadrul diplomaţiei ruse, citată de Newsweek şi preluată de AFP.
În introducerea proiectului, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, face apel la punerea în mişcare a ‘alianţelor de modernizare’ cu SUA şi UE, la căutarea modalităţilor pentru utilizarea ‘potenţialului tehnologic american’ şi la eliminarea ‘restricţiilor încă în vigoare în SUA privind transferul de tehnologie în Rusia’.
Salutând ‘potenţialul transformării administraţiei’ preşedintelui american Barack Obama, ministrul Lavrov avertizează în acelaşi timp asupra tentativelor instituţiilor americane de ‘a reveni la politica de confruntare’ a administraţiei precedente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata