Rusia ar putea interzice importul vinurilor moldoveneşti

Serviciul sanitar rus, care a anunţat cu o lună în urmă că a identificat în vinul moldovenesc substanţe chimice nocive, ar putea impune, de vineri, embargo total asupra livrărilor în Rusia, relatează Kommersant în ediţia de joi.

Medicul sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, a declarat că aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să facă publice, până vineri, planurile privind îmbunătăţirea calităţii vinurilor, întrucât, „în funcţie de conţinutul documentelor se va decide problema livărilor”.
Chişinăul elaborează propunerea corespunzătoare, notează Kommersant. Termenul limită pentru soluţionarea „războiului vinurilor” a coincis cu vizita în Republica Moldova a adjunctului ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, care a apreciat drept pozitiv nivelul cooperării cu această ţară.

„Până vineri ar trebui să înţelegem ce intenţionează ei să facă la nivelul producătorilor şi al autorităţilor. Sper că ne vor comunica până vineri care sunt planurile lor, mai ales că ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a solicitat să fie primit pentru a înmâna un anume document pe această temă, semnat de conducerea ţării. În funcţie de conţinutul acestuia, vom decide cum procedăm în continuare”, a declarat Ghennadi Onişcenko.

Problemele vinului moldovenesc au început la sfârşitul lunii trecute, iar anunţul Rospotrebnadzor că a identificat pesticide şi dibutilftalat a venit imediat după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu a emis decretul prin care instituia data de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice. Decretul a fost anulat prin decizia Curţii Constituţionale, dar problema vinurilor moldoveneşti nu a fost soluţionată nici până astăzi.

Mai mult, Chişinăul a afirmat în repetate rânduri că nu a primit de la Rospotrebnadzor analizele vinului, pe baza cărora ar putea fi introdus embargoul. Nici importatorilor ruşi ai producţiei moldoveneşti nu li s-au adus la cunoştinţă concluziile medicilor sanitari ruşi.
„Nici un importator al vinurilor moldveneşti nu a primit din partea Rospotrebnadzor un raport oficial privind identificarea dibutilftalatului în producţia sa”, a afirmat directorul general al companiei „Iantarnaia grozd”.

El lucrează cu fabrici din Republica Modova ca „Migdal-P”, „Axon”, „Basvinex”, „Lion-Gri”, „Ungheni-Vin”. El a afirmat că verificarea dibutilftalatului în vin nici nu s-a făcut. Subiectul a fost analizat şi de oamenii de ştiinţă de la Chişinău.

Academia de Ştiinţe din ţară a afirmat că, în lume, nu există norme clare privind utilizarea dibutilftalatului în băuturi. În declaraţia instituţiei se arată că „nicio ţară din lume nu a stabilit un nivel pentru întrebuinţarea acestei substanţe în produsele alimentare, inclusiv în vin”. Nu există nici recomandări ale organizaţiilor de profil în această privinţă.

În aceste condiţii, producătorii moldoveni au luat drept standard metoda folosită în Rusia privind conţinutul de dibutilftalat în apa potabilă, care consideră acceptabil nivelul de 0,2 miligrame la un litru. Surse din guvernul de la Chişinău au atras atenţia că în vinul moldovenesc, potrivit analizelor Rospotrebnadzor, conţinutul de dibutilftalat este de 0,02%, însă această cantitate a fost considerată drept inacceptabilă. De asemenea, sursele au subliniat că doar vinurile moldoveneşti au fost supuse unor teste în acest sens.

De altfel, Ghennadi Onişcenko a recunoscut că, în cazul vinurilor moldoveneşti, funcţionează „un regim special, având în vedere pierderea încrederii din 2006”, când Rusia interzisese importul băuturilor alcoolice din R. Moldova. Şeful Rospotrebnadzor a respins orice legătură între decizia instituţiei sale şi ‘comportamentuľ conducerii de la Chişinău.

„Comentatorii care implică politicul în aceste acţiuni au fost, probabil, afectaţi de caniculă şi de substanţele din aer ca urmare a incendiilor de turbă. Aş putea să le prescriu gratis o reţetă pentru asemenea reacţii. În felul acesta şi interdicţia din 2006 poate fi pusă pe seama faptului că cineva a anticipat că un conducător al Moldovei va emite un asemenea decret (privind ziua ocupaţiei sovietice)”, a spus Onişcenko.

În realitate, în 2006, când Rusia a interzis pentru prima dată importul vinurilor moldoveneşti, şi, în acelaşi timp, şi apa minerală georgiană, relaţiile Moscovei cu Chişinăul şi Tbilisiul erau, de asemenea, tensionate.
De remarcat că acum, după vizita de marţi a adjunctului ministrului rus de externe la Chişinău, Grigori Karasin, care a apreciat drept pozitivă cooperarea cu autorităţile de la Chişinău, tonul declaraţiilor Rospotrebnadzor s-a schimbat oarecum.

„Suntem state apropiate, popoare apropiate, economiile noastre au un caracter complementar, adică se completează una pe cealaltă”, a afirmat Karasin. După aceasta, site-ul Rospotrebnadzor a anunţat că „la ora actuală, se constantă, în urma analizelor de laborator, o oarecare reducere a loturilor de vin moldovenesc, care nu răspunde cerinţelor de securitate”. Ce-i drept, instituţia şi-a anunţat, totodată, intenţia de a returna Chişinăului 960.290 de litri de vin şi conic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata