Rusia, împotriva organizării de alegeri prezidenţiale anticipate în Ucraina la 25 mai

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, s-a pronunţat marţi împotriva organizării de alegeri prezidenţiale anticipate, la 25 mai, în Ucraina, apreciind că aceasta contravine acordului de ieşire din criză semnat la Kiev, săptămâna trecută, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că acest acord, semnat vinerea trecută de preşedintele Viktor Ianukovici şi de liderii opoziţiei, în prezenţa unor mediatori europeni – şi pe care Rusia nu l-a semnat – prevedea că alegerile prezidenţiale nu pot avea loc decât după adoptarea unei reforme constituţionale, prevăzută pentru luna septembrie.

În fapt, organizarea unui scrutin la 25 mai ‘reprezintă deja o renunţare la acordul’ de ieşire din criză, a apreciat Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă. ‘Este foarte important ca, orice s-ar întâmpla, să se respecte principiile acordului’, a subliniat el.

Rusia, care este singura care mai evocă validitatea acestui acord, a cerut deja în mai multe rânduri noii puteri ucrainene să respecte acordul ce prevede concesii majore opoziţiei, între care alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi reformă constituţională.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, de negăsit de sâmbătă, a fost destituit şi, în locul său, a fost numit un preşedinte interimar, Olexandr Turcinov. Totodată, parlamentul ucrainean a amânat pentru joi votul pentru formarea unui guvern de uniune naţională pentru a permite continuarea consultărilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Si asta inseamna pentru rusi neutralitate si neamestec in treburile interne.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata