Rusia încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est

Secretarul de stat american John Kerry a acuzat marți Rusia că „încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est” prin „destabilizarea” Ucrainei, informează AFP.

Într-un discurs asupra legăturilor transatlantice într-un centru de reflecție din Washington, ministrul american a avertizat că „teritoriul NATO este inviolabil” și că Statele Unite „îi vor apăra toate piesele”. „Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este un semnal să ne trezim”, a subliniat Kerry, în momentul când mii de manifestanți proruși au ocupat mai multe clădiri guvernamentale la Lugansk în estul Ucrainei.

Șeful diplomației americane, un expert în istoria Europei și susținător al consolidării legăturilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, și-a exprimat deja public îngrijorarea în ultimele săptămâni asupra crizei internaționale dintre Kiev și Moscova. „Noi și aliații noștri europeni ne-am străduit peste 20 de ani să integrăm Rusia în comunitatea euroatlantică”, a reamintit ministrul.

Dar „ceea ce face acum Rusia în Ucraina ne demonstrează că Rusia /președintelui Vladimir/ Putin acționează după alte reguli”, a mai acuzat Kerry. „Prin ocuparea Crimeii și destabilizarea ce a urmat în estul Ucrainei, Rusia încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est și Europa Centrală”, a insistat secretarul de stat american.

El a pledat pentru „unitate” între aliații europeni și americani, care au aplicat luni noi sancțiuni Rusiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata