Rusia îşi va deschide noi baze militare în Ucraina, ca răspuns la instalarea de baze americane în România şi Bulgaria

Ca răspuns la extinderea NATO spre Est şi la instalarea de baze americane în România şi Bulgaria, Rusia are în plan întărirea poziţiei Flotei sale la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol, în Ucraina, şi deschiderea pe teritoriul fostei republici sovietice a unor noi baze militare.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, este vorba înainte de toate de restabilirea fostei baze secrete de submarine a URSS de la Balaklava, la câţiva kilometri de Sevastopol (Crimeea).
Potrivit ziarului menţionat, planul revenirii submarinelor ruse la Balaklava a fost discutat în cadrul întâlnirii pe care premierul rus Vladimir Putin a avut-o la 8 mai, în Crimeea, cu omologul său ucrainean Nikolai Azarov, subiectul urmând să fie discutat şi cu prilejul vizitei de săptămâna viitoare a preşedintelui rus Dmitri Medvedev la Kiev.

Pentru această vizită, Moscova şi Kievul pregătesc un pachet de documente vizând dezvoltarea bazei militare ruse de la Sevastopol, care să se adauge la acordul privind prelungirea staţionării Flotei ruse în Crimeea, încheiat la 21 aprilie, la Harkov, în vestul Ucrainei, între Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean Viktor Ianukovici.
Acelaşi ziar scrie că, pe lângă aceasta, Ucraina ar putea fi de acord cu instalarea unor baze militare la Nikolaevo, Odesa şi în estuarul Dunării.

Totodată, este cunoscut planul de modernizare a Flotei ruse la Marea Neagră, care devine deosebit de actual mai ales după prelungirea termenului de staţionare a Flotei până în 2042, conform acordului de la Harkov.
Comandantul Flotei ruse la Marea Neagră, viceamiralul Aleksandr Kleţkov, a indicat că guvernul rus are în vedere nu numai modernizarea flotei, ci şi desfăşurarea de militari ruşi la Sevastopol şi în alte garnizoane din Crimeea. Programul modernizării bazei este prevăzut până în anul 2020.

Cotidianul rus aminteşte că miercuri a mai apărut o informaţie legată de Flota rusă de la Sevastopol, şi anume faptul că serviciile speciale ruse revin în Crimeea, după ce agenţii FSB-ului rus au fost expulzaţi la sfârşitul anului 2009, în perioada preşedinţiei lui Viktor Iuşcenko, în urma unui scandal de spionaj.
Fostul comandant al Flotei ruse la Marea Neagră, amiralul Vladimir Komoedov, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că ‘posibilitatea extinderii Flotei ruse la Marea Neagră spre Vest este un răspuns la extinderea NATO spre Est, unde, de exemplu, SUA au început instalarea noilor sale baze militare în România şi Bulgaria’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata