Rusia neagă implicarea în atacul cibernetic al Colonial Pipeline

Ambasada Rusiei în Statele Unite a respins marți speculațiile potrivit cărora Moscova ar fi avut vreo responsabilitate pentru un atac cibernetic de răscumpărare care a întrerupt activitatea la cel mai mare gazoduct din SUA.

Președintele Joe Biden a declarat luni că nu există nicio dovadă că guvernul rus este implicat, dar a spus că există dovezi că ransomware-ul vinovaților se află în Rusia.

Colonial Pipeline nu va relua operațiunile complete timp de câteva zile din cauza atacului, una dintre cele mai perturbatoare scheme de răscumpărare digitală raportate, care a fost pus pe seama unei rețele criminale denumită DarkSide.

„Ambasada a luat act de încercările unor persoane din mass-media de a acuza Rusia de un atac cibernetic asupra conductei coloniale”, a declarat ambasada rusă, într-un comunicat pe Facebook.
„Respingem categoric născocirile nefondate ale jurnaliștilor individuali și reiterăm că Rusia nu desfășoară activități„ rău intenționate ”în spațiul virtual.”

FBI a atribuit atacul cibernetic DarkSide, un grup despre care se crede că se află în Rusia sau Europa de Est. Ransomware-ul său vizează computerele care nu utilizează tastaturi în limbile fostelor republici sovietice, au spus experții cibernetici.

Închiderea conductei va reduce disponibilitatea combustibilului pe termen scurt, va crește prețurile și va forța rafinării să reducă producția, deoarece nu au cum să livreze gazul.

Rusia, unul dintre cei mai mari producători mondiali de benzină, are în vedere interzicerea exporturilor de benzină pentru a combate creșterea prețurilor combustibilului pe plan intern, măsură care ar putea tensiona și mai mult disponibilitatea combustibilului în Statele Unite, deja afectată de închiderea conductei.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata