Rusia și China fac presiuni pentru summit-ul Consiliului de Securitate al ONU

Rusia și China au declarat marți că vor un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pe fondul a ceea ce au numit turbulențe politice sporite, Moscova spunând că amândoi credeau că Statele Unite acționează într-un mod distructiv.
Cei doi aliați, ale căror relații cu Occidentul sunt în creștere, au făcut apel la un summit într-o declarație comună, după discuțiile dintre miniștrii lor de externe din orașul Guilin.

„Într-o perioadă de creștere a turbulențelor politice globale, este necesar un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a stabili un dialog direct cu privire la modalitățile de rezolvare a problemelor comune ale omenirii în interesul menținerii stabilității globale”, au spus ei într-o declarație publicată pe site-ul ministerului rus de externe.

Moscova face de mult timp presiuni pentru un astfel de summit.

Declarația nu menționa Statele Unite pe nume. Dar ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, a declarat la o conferință de presă după discuțiile cu omologul său chinez Wang Yi că Moscova și Beijingul sunt ambii nemulțumiți de comportamentul SUA.

Citeste si:  Mobilizare de forţe la graniţa dintre Ucraina şi Rusia în sectorul Crimeea

„Am remarcat natura distructivă a intențiilor SUA, bazându-ne pe alianțele politico-militare din epoca Războiului Rece și creând noi alianțe închise în același spirit, pentru a submina arhitectura juridică internațională centrată în ONU”, a spus Lavrov.
„Am subliniat că pe fondul încercărilor active ale Occidentului de a-și promova conceptul de„ ordine mondială bazată pe reguli ”, eforturile comune ale Rusiei și Chinei … de a păstra sistemul modern de drept internațional devin din ce în ce mai mult relevante”.

Legăturile ambelor țări cu Washingtonul sunt tensionate.

Oficialii SUA și chinezi au încheiat vineri ceea ce Washingtonul a numit discuții „dure și directe” în Alaska, în timp ce ambasadorul Rusiei se întoarce la Moscova pentru discuții, după ce președintele american Joe Biden a spus că el crede că președintele Vladimir Putin este un ucigaș.

Începând luni călătoria de două zile în China, Lavrov a lansat un apel pentru ca Moscova și Beijing să își reducă dependența de dolarul SUA.

Citeste si:  Grecia primeşte 7,5 miliarde de euro din programul de asistenţă financiară

Declarația comună de marți a îndemnat alte țări să se abțină de la a interveni în treburile interne ale Rusiei și Chinei.
Lavrov a declarat că Rusia și China consideră sancțiunile europene și occidentale inacceptabile.

Luni, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni pentru o mână de oficiali chinezi pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang.

Și Rusia se pregătește pentru o nouă rundă de sancțiuni americane asupra a ceea ce Washingtonul spune că a fost amestecul său în alegerile prezidențiale americane din 2020, pe care Moscova le neagă.

Lavrov a făcut de asemenea un comentariu la Uniunea Europeană, acuzând Bruxelles-ul că a distrus legăturile dintre Rusia și UE. El a spus că Moscova are relații doar cu națiunile individuale ale UE acum.

„Pe frontul occidental nu există schimbări, dar în est există o agendă intensivă care se îmbogățește în fiecare an”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner