Rusia spune că sancțiunile din Myanmar ar putea duce la război civil, dar UE are alte planuri

Rusia a declarat că Occidentul riscă să declanșeze războiul civil în Myanmar prin impunerea de sancțiuni asupra juntei militare care a preluat puterea printr-o lovitură de stat, dar Franța a declarat că Uniunea Europeană va intensifica restricțiile asupra generalilor.
Demonstrarea de sprijin a Kremlinului a fost un impuls pentru junta care a răsturnat guvernul ales de Aun San Suu Kyi la 1 februarie, dar se confruntă în continuare cu o campanie susținută de demonstrații pro-democrație și neascultare civilă în toată țara și condamnare și mai multe sancțiuni din partea țării.

În orașul principal Yangon din Myanmar, protestatarii au stropit vopsea roșie pe drumuri, simbolizând sângele vărsat într-o represiune de către forțele de securitate.

„Sângele nu s-a uscat”, a spus un mesaj scris cu roșu.

Aproximativ 570 de persoane, inclusiv zeci de copii, au fost împușcați de trupe și polițiști în tulburări aproape zilnice de la lovitura de stat, iar forțele de securitate au arestat aproape 3.500 de persoane, a declarat grupul de avocatură al Asociației pentru Prizonierii Politici (AAPP).

Printre cei reținuți se numără Suu Kyi, cel mai popular politician din Myanmar, și membri ai Ligii sale naționale pentru democrație, care a trunchiat candidații susținuți de militari la alegerile din noiembrie.

Cu toate acestea, Rusia a declarat că sancțiunile împotriva autorităților sunt inutile și extrem de periculoase.
„De fapt, o astfel de linie contribuie la a pune părțile una pe cealaltă și, în cele din urmă, îi împinge pe oamenii din Myanmar către un conflict civil la scară largă”, a spus Ministerul de Externe rus, citat de agenția de știri Interfax.

Rusia este un furnizor major de arme către Myanmar, iar ministrul său adjunct al apărării s-a întâlnit cu liderul loviturii de stat, generalul Min Aung Hlaing, în capitala Naypyitaw, luna trecută, atrăgând critici din partea activiștilor pentru drepturile care au acuzat Moscova că a legitimat junta.

Uniunea Europeană se pregătea să impună sancțiuni colective militarilor din Myanmar care vizează interesele sale comerciale, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la Paris.

„Vom adăuga sancțiuni economice la nivelul celor 27 de state (UE) … împotriva entităților economice legate de armată, astfel încât acestea (sancțiunile) să poată fi aplicate foarte repede”, le-a spus Le Drian parlamentarilor.

Luna trecută, UE a impus sancțiuni asupra unor cifre legate de lovitura de stat și de represiunea ulterioară, în timp ce Statele Unite au luat, de asemenea, măsuri împotriva persoanelor fizice și a întreprinderilor conduse de militari, care acoperă o perioadă largă de viață economică din Myanmar.

Un protest programat miercuri a cerut arderea mărfurilor fabricate în China. Mulți protestatari se opun Chinei, un investitor major în Myanmar, deoarece este văzută ca susținând junta.
Mânia a măturat Myanmar în ultimele două luni din cauza loviturii de stat care a pus capăt brusc unei scurte ere de reformă democratică și economică și de integrare internațională care a urmat stăpânirii militare din perioada 1962-2011.

Suu Kyi și partidul ei s-au angajat să schimbe constituția pentru a reduce influența politică a militarilor.

Junta spune că a acționat deoarece alegerile din noiembrie au fost frauduloase – o afirmație respinsă de comisia electorală și de observatorii internaționali – și spune că va organiza noi alegeri.

Țările occidentale au susținut cererile protestatarilor pentru restabilirea Suu Kyi și a guvernului ei.

Capacitatea de a organiza proteste a fost îngreunată de restricția militară a internetului în bandă largă wireless și a serviciilor de date mobile, care au fost principalul canal de răspândire a ceea ce se întâmplă în țară.

Cei care au acces la rețelele de socializare au împărtășit imagini cu muncitori în grevă care mărșăluiau pentru a doua zi în orașul Mandalay, unii purtând măști de gaz și salutând cu trei degete, care a devenit un simbol al rezistenței la conducerea armatei.

Autoritățile au emis mandate de arestare pentru zeci de vedete, modele și influenceri, iar marți un comediant popular a fost arestat în Yangon, a raportat site-ul de știri Mizzima.

Sithu Aung Myint, un jurnalist proeminent, era pe lista căutată. Scriind pe Facebook, el s-a declarat mândru că este considerat o amenințare.

„Când consiliul loviturii de stat care a comis infracțiuni te anunță ca un infractor al legii împreună cu întreaga țară, vei fi mai mult decât fericit pentru că ești recunoscut ca un erou în această revoluție”, a scris el.

„Următoarea generație va fi mândră de tine.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata