Rusia va importa produse agroalimentare egiptene pentru a compensa parţial lipsurile generate de embargoul împotriva Occidentului

Rusia va furniza Egiptului cel puțin 5 milioane de tone de grâu și în paralel va spori importurile de produse agricole din această țară nord-africană, a declarat președintele rus Vladimir Putin după întâlnirea avută marți în stațiunea Soci de la Marea Neagră cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi, relatează agenția Reuters.

Egiptul este pregătit să-și majoreze cu 30% exportul de produse agricole către Rusia și are în vederea crearea unei zone de liber schimb cu Uniunea Vamală din care fac parte Rusia, Belarus și Kazahstan, a adăugat președintele rus.

Al-Sisi a mai vizitat odată Rusia anul acesta, în luna februarie, atunci în calitate de comandant al armatei egiptene.’Întregul popor egiptean urmărește vizita mea în Rusia și așteaptă o cooperare puternică între țările noastre’, a declarat al-Sisi înaintea întrevederii cu Putin, potrivit AFP. ‘Ținem mult la relațiile cu Egiptul’, a afirmat la rândul său liderul de la Kremlin, subliniind caracterul particular al acestor relații.

Intensificarea cooperării economice dintre Egipt și Rusia survine în contextul în care guvernul de la Moscova caută noi furnizori după ce a impus un embargo asupra majorității produselor agroalimentare din țările occidentale, ca represalii la sancțiunile adoptate ca urmare a acțiunilor sale în Ucraina. Potrivit ministrului rus al agriculturii, Nikolai Fiodorov, sporirea importurilor de cartofi, ceapă, usturoi și portocale din Egipt va acoperi mai mult de jumătate din deficitul acestor produse pe piața rusă rezultat în urma embargoului.

Cei doi lideri au mai discutat și despre posibilitatea creării unui hub egiptean logistic de transport pe coasta rusă a Mării Negre și a unui hub rusesc industrial în Egipt, acesta din urmă fiind o parte a proiectului de dezvoltare a zonei Canalului Suez.

Pe de altă parte, cotidianul economic rus Vedomosti a scris că Rusia ar urma să livreze Egiptului armament în valoare de peste 3 miliarde de dolari, un acord politic în acest sens fiind obținut, iar semnarea contractului urmează să se facă în scurt timp. Egiptul ar fi interesat în special de sistemele rusești de apărare antiaeriană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata