Sabin Cutaş solicită executivului comunitar soluţii pentru sprijinirea statelor din afara zonei euro

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutas a atras, joi (19 noiembrie 2009), atentia Comisiei Europene asupra rigiditatii criteriilor europene de aderare la zona euro, in contrast cu nerespectarea acestora de unele state din interiorul zonei euro.

Sabin Cutas, membru al Comisiei Parlamentului European pentru afaceri economice si monetare (ECON), a interpelat joi Comisia Europeana cu privire la masurile pe care le are in vedere pentru a sustine statele membre din afara zonei euro in indeplinirea criteriilor pentru adoptarea monedei unice europene.
Întrebarea scrisa adresata Comisiei de catre eurodeputatul român survine in contextul declaratiilor recente ale comisarului european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, prin care acesta exclude posibilitatea unor criterii de aderare mai suple la zona euro.

“Principalul obiectiv al Pactului de Stabilitate si Crestere a fost crearea unui cadru de reglementare a politic ilor fiscale nationale, care sa asigure respectarea criteriilor de la Maastricht si dupa aderarea statelor membre la Uniunea Economica si Monetara.
Cu toate acestea, statele initiatoare ale Pactului nu au reusit sa se incadreze in limitele de 3% pentru raportul dintre deficitul public anual si Produsul Intern Brut, respectiv 60% pentru datoria publica, ceea ce a condus la o reforma a Pactului si la reguli mult mai suple”, se arata in documentul parlamentarului român.

Potrivit acestuia, recesiunea afecteaza atât respectarea principiilor de stabilitate de catre tarile care folosesc moneda unica, cât si capacitatea statelor din afara zonei euro de a respecta criteriile de convergenta. “În anul 2009, nivelul mediu al datoriilor publice va depasi 80% in zona euro”, a aratat Cutas.
Eurodeputatul solicita in acest context executivului comunitar gasirea unei solutii optime pentru a sprijini statele din afara zonei euro sa adopte moneda europeana.

Citește și
1 Comentariu
  1. sever spune

    In sfarsit un europarlamentar preocupat de felul in care suntem tratati in Europa. Suntem egali doar in vorbe sau si in fapte? Ar trebui sa trecem rapid la euro, s-a vazut in timpul crizei ca a ajutat tarile din zona euro. Felicitari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata