Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, arestat în Belgia

23

Poliţia belgiană a procedat vineri, 18 martie, la arestarea a cinci persoane în total, printre care Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor islamiste comise în noiembrie la Paris, în timpul unei operaţiuni ce a durat patru ore, a anunţat, în timpul serii, parchetul federal belgian, informează AFP, Reuters şi DPA.

Trei percheziţii efectuate vineri după-amiază au condus la arestarea lui „Salah (Abdeslam)… Aşa-numitul Monir Ahmed Alaaj, alias Amin Choukri, a fost arestat” de asemenea, a detaliat un purtător de cuvânt al parchetului federal belgian, Thierry Werts.

„Trei persoane au fost private de libertate: numiţii Abid A., Sihane A. şi Djemila M., toţi membrii familiei care i-a oferit adăpost lui Salah”, a adăugat Werts într-o conferinţă de presă.

Salah Abdeslam a fost „uşor rănit”, a mai anunţat purtătorul de cuvânt, citat de agenţia DPA.

Abdeslam a fost transportat la spital pentru o rană la picior, a adăugat Thierry Werts.

Potrivit canalului public de televiziune RTBF, Abdeslam a fost dus la spitalul Saint-Pierre din sudul capitalei belgiene.

Poliţişti păzeau intrările unităţii medicale şi controlau intrările şi ieşirile.

„Aşa-numitul Mounir Ahmed Alaaj, alias Amin Choukri”, a fost de asemenea „rănit uşor” şi „transportat la spital pentru îngrijiri”, a adăugat purtătorul de cuvânt al parchetului.

Cele trei persoane care l-au găzduit pe Salah Abdeslam „vor fi de asemenea audiate de anchetatori şi judecătorul va decide posibilitatea reţinerii lor”, a mai spus el.

Salah Abdeslam a fost arestat în urma unei operaţiuni a poliţiei în cartierul Molenbeek din Bruxelles — unde suspectul dat în urmărire generală locuia înainte de atentatele de la Paris.

„Un fals paşaport sirian, pe numele lui Mounir Ahmed Alaaj, precum şi o carte de identitate belgiană falsă pe numele lui Amin Choukri, au fost găsite în timpul intervenţiei (de marţi) la Forest”, în regiunea Bruxelles, a mai anunţat purtătorul de cuvânt.

Marţi după-amiază, o echipă de şase anchetatori franco-belgieni s-a prezentat acolo pentru o percheziţie de rutină şi a fost întâmpinată în faţa unui apartament cu focuri de armă automată.

Unul dintre cei trei bărbaţi din interiorul apartamentului, Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani, a fost ucis de un trăgător de elită al poliţiei. Lângă cadavrul său au fost descoperite „un Kalaşnikov şi o carte despre salafism”, un steag al organizaţiei Statul Islamic, „11 încărcătoare pentru Kalaşnikov şi foarte multă muniţie”. Ceilalţi doi bărbaţi au reuşit să fugă.

Potrivit mass-media vineri, amprentele lui Salah Abdeslam au fost găsite în apartamentul percheziţionat de poliţie marţi la Forest. Aceste dezvăluiri au precipitat intervenţia poliţiei la Molenbeek, potrivit parchetului, citat de France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata