Sarkozy către Putin: Ridicaţi sancţiunile!

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy l-a îndemnat joi, 16 iunie, pe preşedintele rus Vladimir Putin să facă el primul pas către ridicarea embargoului Rusiei asupra produselor alimentare europene, pentru a se putea ieşi din spirala sancţiunilor reciproce instituite de Moscova şi Bruxelles pe fondul crizei din Ucraina, relatează AFP.

‘Aş vrea ca preşedintele Putin să anunţe că el ridică sancţiunile şi că noi, europenii, vom urma această mişcare de ridicare a sancţiunilor’, a declarat liderul Partidului Republicanilor la Forumul economic internaţional de la Sankt-Petersburg.

Rusia a impus în vara anului 2014 un embargo asupra produselor alimentare europene, ca răspuns la o serie de sancţiuni decretate de Bruxelles după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi declanşarea conflictului din estul Ucrainei.

‘Ridicaţi sancţiunile şi noi, prietenii voştri, vom face totul pentru a vă ajuta’, a spus Sarkozy. ‘Mi-aş dori (…) să vorbim şi să începem o dinamică pozitivă. Dinamica actuală este extrem de negativă, trebuie să fie rupt acest proces luând o iniţiativă şi singura iniţiativă este o iniţiativă de pace’, a pledat fostul preşedinte francez.

‘Este nevoie de un act fondator şi în loc de a ne refugia în spatele sancţiunilor care blochează totul, sancţiunile trebuie ridicate‘, a insistat el.

Pozând într-un ‘adevărat prieten al Rusiei’ şi respingând ‘un nou război rece’, Sarkozy, care a fost primit miercuri de preşedintele Vladimir Putin, a reiterat că doreşte ca ţările Uniunii Europene să ridice sancţiunile impuse Rusiei, măsuri care expiră la sfârşitul lunii iulie şi ar putea fi prelungite cu încă şase luni.

‘Sunt dintre cei care cred că sancţiunile trebuie să fie ridicate, avem şi aşa destule probleme şi nu ne putem permite să ne facem rău‘, a denunţat fostul lider francez, estimând că SUA nu trebuie ‘să dicteze’ relaţiile între UE şi Rusia.

Bruxellesul leagă sancţiunile, decretate în 2014, de aplicarea acordurilor de pace de la Minsk din februarie 2015 destinate să aducă pacea în estul Ucrainei, unde doi ani de conflict cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova — potrivit Kievului şi Occidentului — s-au soldat cu peste 9.300 de morţi.

Kievul, a estimat Nicolas Sarkozy, trebuie să aplice aceste acorduri adoptând, în special, noua Constituţie şi o lege privind amnistia, subliniind că Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, care ‘nu este negociabilă‘. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata