Saudi Aramco bate previziunile de profit din primul trimestru, păstrează dividendele în timp ce petrolul revine

Aramco, producătorul de petrol din Arabia Saudită, a depășit marți prognozele analiștilor cu o creștere cu 30% a profitului net din primul trimestru și și-a menținut plata dividendelor, ajutată de prețurile puternice ale petrolului.

Câștigurile companiilor energetice mondiale, cum ar fi Exxon Mobil, au crescut în urma prețurilor la țiței, care au crescut cu aproximativ o treime în acest an, pe măsură ce un surplus global de petrol cauzat de pandemie scade și se recuperează cererea de combustibil.

„Având în vedere semnele pozitive ale cererii de energie în 2021, există mai multe motive pentru a fi optimiști că vin zile mai bune”, a declarat Amin Nasser, CEO al Aramco, într-un comunicat.

„Și, în timp ce mai rămân unele vânturi, suntem bine poziționați pentru a satisface nevoile energetice în creștere din lume, pe măsură ce economiile încep să se redreseze”.
Venitul net a crescut la 21,7 miliarde de dolari pentru trimestrul din 31 martie de la 16,7 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

Analiștii se așteptau la un profit net de 19,48 miliarde de dolari, conform estimării medii de la cinci analiști.

Aramco a declarat că profitul a fost determinat în primul rând de o piață a petrolului mai puternică și de marje mai mari de rafinare și produse chimice, compensate parțial de producția mai mică.

Grupul OPEC +, alianța Organizației țărilor exportatoare de petrol și a altor producători de petrol, inclusiv Rusia, a decis luna trecută să respecte planul său de acțiune aprobat anterior pentru a ușura bordurile de producție din luna mai.

Aramco a declarat un dividend de 18,8 miliarde de dolari pentru primul trimestru, care urmează să fie plătit în al doilea trimestru, în conformitate cu îndrumarea companiei privind un dividend de 75 de miliarde de dolari pentru acest an.

Producția totală medie de hidrocarburi Aramco s-a ridicat la 11,5 milioane de barili pe zi de petrol echivalent în primul trimestru al anului 2021, inclusiv 8,6 milioane de barili pe zi de țiței.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata