Scandalul diplomatic dintre Moscova şi Bucureşti poate avea repercusiuni economice

14

Eventualele măsuri de răspuns ale Rusiei în scandalul diplomatic cu Bucureştiul ar putea avea repercusiuni economice, nu doar politice, a afirmat, joi, preşedintele comisiei pentru politică externă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Konstantin Kosacev, citat de rusnovosti.ru.

Declaraţia intervine după ce Rusia a acuzat de spionaj un diplomat român, pe care l-a declarat persona non grata. În replică, România a expulzat un diplomat rus acreditat la Bucureşti. Moscova a interpretat decizia României drept un gest neprietenesc şi a avertizat cu noi măsuri de răspuns.
În privinţa măsurilor de răspuns pe care le-ar putea lua Rusia, Kosacev a afirmat că acestea depind de acuzaţiile pe care partea română le aduce faţă de angajatul Moscovei.

„Dacă au existat acuzaţii, atunci, de regulă, aceasta nu conduce la o spirală a acuzaţiilor reciproce. Dacă totul a fost făcut fără niciun temei, atunci se iese deja din cadrul bunelor maniere diplomatice şi, în acest caz, reacţia Rusiei trebuie să fie dură, indiferent de reacţiile celeilalte părţi”, a spus Kosacev.
„Dacă vom vedea, într-adevăr, că acuzaţiile noastre sunt întemeiate, iar ale lor – nu, aceasta poate conduce la înrăutăţirea relaţiilor bilaterale, cu repercusiuni nu doar asupra politicului, ci şi asupra economicului”, a adăugat preşedintele comisiei pentru politică externă a Dumei de stat.

În opinia sa, destinatarul final al informaţiei pe care ar fi cules-o diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova, a fost nu România, ci NATO. El s-a declarat „uimit” că a fost reţinut anume un diplomat român, afirmând că România nu s-a făcut remarcată, până în prezent, în jocurile şi ambiţiile geopolitice.
„Ea are interese deosebite în Republica Moldova, dar este greu de imaginat că manifestă interese speciale faţă de Rusia, în special de natură informativă”, a afirmat Kosacev.

„Rusia şi România au destul de multe probleme nerezolvate, care necesită delicateţe. Iar faptul că România a apărut în calitate de transmiţător al unor interese străine, care nu au nicio legătură cu propriile interese ale României, pentru noi pare uimitor, regretabil şi nu de natură să îmbunătăţească relaţiile”, a concluzionat Kosacev.
Gabriel Grecu a fost reţinut luni, 16 august, în timp ce, potrivit Moscovei, încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus.
Diplomaţia rusă i-a dat 48 de ore ca să părăsească ţara. Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), Grecu lucra în capitala rusă „sub acoperire diplomatică” şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata