Schimb avantajos: Porsche contra telefon vechi

Un adolescent din SUA şi-a schimbat vechiul telefon mobil prin trocuri pe Internet până când a obţinut după căutări îndelungate şi pline de răbdare… o maşină Porsche, notează joi (22 iulie 2010) ziarul Las Provincias.

După 14 trocuri succesive un tânăr american a reuşit să obţină pe un telefon vechi o decapotabilă fără să cheltuiască niciun dolar. Drumul a fost însă lung. Totul a început când a decis să scape de un mobil vechi de mai mulţi ani, aruncat într-un sertar. A fost prima lui afacere. Cum? Prin una din tehnicile comerciale cele mai vechi: trocul.

Steven Ortiz a reuşit pe baza înţelegerilor pe Internet şi prin schimburi succesive să pună mâna pe o maşină. În urmă cu câţiva ani, acest californian care avea atunci 15 ani a hotărât să se descotorosească de un mobil primit cadou de la un prieten. A intrat pe pagina web Craiglist, un portal de cumpărări-vânzări, şi a anunţat doritorii. La puţin timp a primit în schimb un telefon mai nou. Aşa a început aventura lui comercială.

Cu preţul de a sta între 5 şi 6 ore pe zi în faţa calculatorului în căutarea celor mai bune ocazii el a făcut o serie de tranzacţii care l-au dus la achiziţionarea unui iPod Touch, pe care a reuşit să-l schimbe cu o bicicletă şi, în final, pe un computer MacBook Pro. Laptopul i-a deschis calea achiziţionării unei maşini, care la început a fost o Toyota 4Runner.

‘Oamenii fac tot felul de schimburi. Eu nu înşel pe nimeni’, a spus Ortiz. ‘Maşina am obţinut-o graţie unui membru dintr-o trupă care avea nevoie de un laptop pentru muzica lor. Cum nu avea bani cash mi-a oferit o maşină care îi prisosea’, a explicat acest tânăr cu perspective în afaceri. Cum la vârsta lui nu avea permis auto, el a schimbat maşina cu una de golf.

În doi ani adolescentul a făcut 14 trocuri avantajoase. Penultimul dintre ele l-a instalat la volanul unui Ford Bronco din 1975, o maşină de colecţionar. Dar s-a decis să-l schimbe cu un model mai potrivit pentru vârsta lui, un Porsche decapotabil din anul 2000. ‘Mulţi prieteni mă invidiază. Alţii îmi cer să le fac rost de un Ferrari în schimbul celularului’, glumeşte Ortiz. ‘Dar nu e aşa uşor, este nevoie de mult timp şi de foarte multă răbdare’.

Abilităţile comerciale ale lui Ortiz se întrezăreau deja cu ani în urmă când cumpăra telefoane mobile de la prietenii lui, cu 30 de dolari, pe care le vindea apoi dublu sau triplu. De aceea mulţi nu au fost miraţi când au aflat că vrea să intre la facultatea de comerţ, iar Universitatea Harvard şi-a manifestat deja interesul pentru a-l primi în clasele sale.

Deocamdată talentatul comerciant se ocupă cu treburile sale obişnuite: vrea să-şi schimbe maşina sport cu una mai modestă. Iar aceasta pentru că şi-a dat seama că nu poate face faţă cheltuielilor de întreţinere ale luxosului vehicul. Doar pentru schimbarea uleiului i-au cerut 150 de dolari, iar la service nu se acceptă trocuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata