Scriitorii britanici câştigă anual din scris circa 11.000 de lire sterline

Un scriitor britanic cu program full-time câștigă 11.000 de lire sterline pe an, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra, la comanda organizației scriitorilor din Marea Britanie, Authors’ Licensing and Collection Society (ALCS), informează marți BBC.

Conform acestui studiu, numărul scriitorilor care lucrează full-time a scăzut în ultimul deceniu de la 40% din totalul membrilor breslei în anul 2005, la 11,5% în prezent. Totodată, venitul anual obișnuit al unui scriitor profesionist era în 2005 de 12.330 de lire sterline.

„Acest declin rapid al veniturilor și al numărului de scriitori cu program full-time ar putea avea implicații serioase pentru succesul economic al industriilor creative din Marea Britanie„, este de părere directorul executiv al ALCS, Owen Atkinson, care a sugerat că sunt „vremuri îngrijorătoare”.

Cu toate acestea, există o speranță pentru câștigurile viitoare ale scriitorilor, din veniturile în creștere ale editării digitale, devenită actualmente al treilea cel mai mare sector din punct de vedere financiar ca importanță pentru scriitori, după cărți și reviste/publicații periodice, dar înainte de ziare, radio, film și televiziune.

Self-publishing (auto-publicarea) a devenit, de asemenea, o afacere de tot mai mare succes pentru scriitori, circa 25% dintre ei autopublicându-și o lucrare, cu o rentabilitate a investiției de 40%. Conform studiului, 86% dintre aceștia au declarat că s-ar auto-publica din nou.

Poetul Wendy Cope, citat de BBC, a comentat că cei mai mulți oameni știu că există câțiva scriitori care fac o mulțime de bani, însă acest sondaj, la care au fost chestionați 2.454 scriitori, se referă la marea majoritate a breslei, care nu înregistrează performanțe financiare.

BBC subliniază că scriitori de mare succes, cum este autoarea lui „Harry Potter”, JK Rowling, au devenit bogați ca un rezultat al muncii lor. Averea lui JK Rowling este estimată la 570 milioane de lire sterline în lista celor mai bogați artiști, publicată de Sunday Times. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata