Seceta şi căldura obligă Spania să importe ulei de măsline

Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, este obligată să importe acest produs întrucât seceta prelungită a afectat grav recolta de măsline din acest an, informează AFP luni.

‘Am avut o lună aprilie și o lună mai foarte călduroase, ceea ce a afectat înflorirea și a dus la pierderea unei părți a recoltei’, a declarat secretarul general al Federației Spaniole a Producătorilor de Ulei de Măsline (Infaoliva), Enrique Delgado.

Situația a fost agravată de valul de căldură din vară, înregistrat în special în sudul țării, din cauza căruia ‘măslinele au greutate mai mică’ și, implicit, scade producția de ulei, a adăugat el, estimând că recolta din acest an va fi de 1,1-1,2 milioane de tone, cu aproape o treime mai mică decât în 2014.

‘Dar dacă nu plouă în curând, s-ar putea să ajungem și la 850.000 de tone, adică la mai puțin de jumătate prin comparație cu anul precedent, a mai spus Enrique Delgado.

Totodată, el a menționat că fenomenul nu are nicio legătură cu bacteria Xylella fastidiosa, care a afectat culturile de măslini din Italia.

În aceste condiții, Spania a importat ulei de măsline, mai ales din Tunisia, pe care apoi l-a revândut în afara Uniunii Europene pentru a-și păstra cota de piață din acele state. Spania furnizează 45 % din necesarul mondial, ceea de îi asigură primul loc pe glob, înaintea Italiei, la comercializarea uleiului de măsline.

Importurile Spaniei de ulei de măsline s-ar putea tripla în 2015, pentru a ajunge la 170.000 de tone, cu toate că, după cum a recunoscut Delgado, există probleme întrucât și alte state mediteraneene se confruntă cu scăderi ale recoltei de măsline.

‘Din fericire, prețurile nu au crescut în mod vertiginos’, lucru care ar fi putut ‘speria consumatorii’, a remarcat secretarul general al Infaoliva, exprimându-și convingerea că există cantități suficiente de ulei de măsline pentru a satisface cererea la nivel mondial. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata