Secretele şi curiozităţile Londrei, povestite de singurul ghid român din capitala britanică

17

Tot de la ea aflăm că Londra are 32 de cartiere, la care se adaugă un cartier foarte special: The City of London. Sunt opt parcuri regale în Londra și peste 600 de parcuri particulare, 39 de poduri peste Tamisa, 400 de kilometri de metrou în mare parte la suprafață, iar cea mai lungă linie de metrou—Metropolitan Line are 80 de kilometri. Capitala britanică are cinci aeroporturi, din care cel mai mare este Heathrow cu 70 de milioane de călători anual și patru autostrăzi ce brăzdează orașul din centru către cele patru puncte cardinale.

Metropola are însă și multe curiozități, mai puțin prezente în ghidurile turistice sau în cărțile de istorie.

„În Londra este o adresă: Baker Street 221B. Acolo un individ care a cumpărat casa respectivă a deschis muzeul Sherlock Holmes. Numerotarea nu e corectă, pentru că atunci când Conan Doyle a scris acest număr de casă nu era aici, deci e greșit. În al doilea rând, Sherlock Holmes nu a existat niciodată. E o creație literară. Omul acesta a deschis muzeul și vin oamenii să vadă casa unde a locuit detectivul și plătesc bani pentru asta. (…)

O altă adresă interesantă: o casă galbenă situată lângă Hyde Park — Apsley House sau mai interesant Londra nr. 1, ce primește întotdeauna foarte multe scrisori de Crăciun. Cândva a existat acolo o poartă și aceasta a fost prima casă după poartă. Din cauza asta e numărul unu. Casa a fost dată cadou ducelui de Wellington după bătălia de la Waterloo și a fost reședința lui. Se poate vizita, e un muzeu cu excepția etajului superior, unde locuiește familia ducelui de Wellington când e în Londra”, afirmă ghidul.

Eva Abrahamas știe și de ce turnul cu ceas din centrul orașului este poreclit Big Ben, chiar dacă oficial are alt nume: „Turnul cu ceas este de fapt Turnul Elisabeth, iar Big Ben este numele clopotului care bate ora și are 13,5 tone. Când s-a pus clopotul acesta mare acolo, ciocanul a bătut, a crăpat clopotul și mai apoi doar l-au rotit, pentru că a fost prea mare și nu l-au mai putut da jos. Cel care era responsabil pentru lucrări a fost un individ pe care îl chema Benjamin și de aici avem numele de Big Ben, pentru că Benjamin era mare și gras. Ceasul are un diametru de șapte metri și tot ce e galben pe ceas e foiță de aur de 24 de karate”.

Călătoria cu autocarul trece pe lângă parcul Palatului Buckingham, pe al cărui gard se poate vedea un rând substanțial de sârmă ghimpată, iar explicația vine imediat.

„Cine e rege sau regină în Anglia are trei reședințe oficiale. Una este aici, în Londra, Palatul Buckingham, Castelul Windsor în vestul Londrei și Palatul Holyrood în Edinburgh.

Regina, ca persoană particulară are o reședință în Scoția și acolo se duce ea în timpul vacanței de vară, iar Palatul Buckingham se deschide vizitatorilor. A fost odată un incendiu mare la Windsor și pentru a contribui la costul de reparație regina a deschis palatul vizitatorilor. Sârma ghimpată a apărut pe gardul ce înconjoară palatul după ce un individ l-a escaladat, la sfârșitul anilor 80, și a ajuns în camera de dormit a reginei. Era unu noaptea, regina a sunat și a cerut whisky și țigări, pentru că nu avea așa ceva în cameră și a stat la povești cu intrusul. Până la urmă acesta n-a fost condamnat pentru nu a făcut niciun rău ci doar și-a dorit să stea de vorbă cu Elisabeth. Minunea a fost că în drumul lui spre apartamentul reginei el a trecut prin sala de timbre și Palatul Buckingham are cea mai scumpă colecție din lume, cu trei sisteme de alarmă”, explică Eva.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News