Şeful BCE: Reformarea sistemului de pensii din Grecia va asigura plata pensiilor pe termen lung

Grecia trebuie să-și reformeze sistemul de pensii pentru a se asigura că va putea plăti integral pensiile în anii următori, a afirmat președintele BCE, Mario Draghi, într-o scrisoare publicată vineri, transmite Reuters.

‘Implementarea deplină a acestor reforme vor îmbunătăți sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung’, susține Draghi în răspunsul la o scrisoare primită de la un membru al Parlamentului European.

‘Sustenabilitatea sistemului de pensii este crucială din perspectiva echității sociale și nu în ultimul rând deoarece este necesar ca statul elen să se asigure că poate plăti pensiile pe termen lung’, susține șeful BCE.

Duminică se vor desfășura alegeri legislative anticipate în Grecia. În sondajele de opinie conduc partidul de stânga Syriza și rivalul său conservator.

Syriza a promis că va implementa prevederile celui de-al treilea acord de asistență financiară negociat luna trecută dar negociază în anumite domenii, cum ar fi contractele colective de muncă și reformarea pensiilor.

Luna trecută, Comisia Europeană a semnat un memorandum de înțelegere cu Grecia, pentru un nou program pe trei ani.

În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) — ‘zidul de protecție’ al finanțelor Europei, înființat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală — se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiția ca autoritățile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultățile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata