Senatul american aprobă o măsură de îngrădire a împrumuturilor acordate de FMI

Senatorii americani au aprobat fără să ezite luni, 17 mai,  un amendament destinat blocării ajutoarelor provenite de la Fondul Monetar Internaţional, precum cel destinat Greciei, în absenţa garanţiilor de rambursare, relatează AFP.

Parlamentarii s-au pronunţat cu 94 de voturi la 0 pentru adoptarea acestui amendament ataşat pachetului legislativ de reformă de pe Wall Street, care a fost propus de către republicanul John Cornyn, senator de Texas.

Amendamentul cere ca administraţia preşedintelui Obama să examineze dacă sprijinul alocat de către FMI unei ţări a cărei datorie publică depăşeşte produsul ei intern brut (PIB) poate fi rambursată.

Dacă administraţia SUA nu poate identifica o astfel de garanţie, ea va trebui, conform acestui amendament, să se opună acordării împrumutului, iar reprezentantul american din cadrul FMI va trebui să voteze împotrivă.

Grecia va primi de la FMI împrumuturi de 40 de miliarde de dolari, din care 7 miliarde sunt plătite de contribuabilii americani. Ei nu ar trebui să facă acest lucru fără garanţia că vor fi rambursaţi’, s-a exprimat senatorul John Cornyn înaintea adoptării documentului.

Dacă nu suntem atenţi, Statele Unite ale Americii vor ajunge ca Grecia; vor avea nevoie de un sprijin pentru revenirea la suprafaţă şi nu va fi nimeni care să le salveze, nici chiar contribuabilul american’, a continuat el.

Dacă Senatul adoptă reforma pentru Wall Street, amendamentul ar trebui să reziste eforturilor celor două camere ale legislativului de a concilia cele două versiuni ale legii, înaintea promulgării ei de către preşedintele Obama.

Anumite voci din Senat au exprimat însă temerea că o astfel de măsură ar putea prejudicia unele dintre cele mai sărace ţări de pe planetă.

FMI a aprobat la 9 mai alocarea unui împrumut record de 30 de miliarde de euro Greciei, ale cărei dificultăţi financiare au făcut să oscileze bursele din toată lumea. Acest ajutor este parte a unui plan inedit de 110 miliarde de euro pregătit împreună cu Uniunea Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata