Serviciile secrete germane au spionat-o pe Hillary Clinton

30

Serviciile secrete germane au spionat cel puțin o convorbire telefonică a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, au raportat vineri mai multe media germane, relatează AFP.

Süddeutsche Zeitung (SZ) și canalele publice regionale de radioteleviziune NDR și WDR se bazează pe documente furnizate agenției CIA americane de un spion din rândurile BND, agenția de informații germană. SZ și NDR s-au dedicat în mod special în ultimele luni dezvăluirilor despre spionajul dintre marile puteri.

Ele nu precizează când se presupune că a fost ascultată convorbirea, dar cazul ar fi fost evocat de John Kerry, succesorul dnei Clinton, cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

Cele trei media citează o sursă anonimă din guvernul german potrivit căreia conversația dnei Clinton ar fi fost interceptată din greșeală, în timp ce ministrul se afla într-un avion al guvernului american.

Dar spionarea unor personalități politice americane „nu ar fi un singur caz”, afirmă SZ, WDR și NRD, potrivit cărora BND ar fi fost mandatată de asemenea de guvernul german „să spioneze un partener din NATO”, dar ele nu precizează care.

Dezvăluirile de anul trecut despre ascultarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către informațiile americane au șocat profund Germania și încă împovărează astăzi relațiile germano-americane, în mod tradițional foarte puternice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News