Serviciile secrete ruseşti vor acţiona „dinte pentru dinte”, după ce au fost umilite de SUA

Scandalul de spionaj continuă să ţină primele pagini ale ziarelor moscovite, relatând că schimbul de spioni dintre Rusia şi SUA fusese decis la Washington cu o săptămână înainte de arestarea agenţilor ruşi.

Totodată, presa rusă se declară convinsă că, deşi Kremlinul asigură că nu va da un răspuns „simetric” Casei Albe, „aripa de forţă” a elitei politice, serviciile secrete ruseşti, umilite, vor reacţiona potrivit principiului „dinte pentru dinte”.

Scandalul de spionaj din Rusia şi SUA a căpătat o nouă turnură: potrivit funcţionarilor de la Casa Albă, preşedintele american Barack Obama a aprobat schimbul agenţilor ruşi cu o săptămână şi jumătate înainte de a fi reţinuţi, scrie Kommersant. Între variantele posibilie, administraţia americană a examinat şi posibilitatea de a oferi Rusiei persoane condamnate, „în baza unei acuzaţii care nu are legătură cu spionajul”, dar serviciile speciale americane s-au pronunţat împotriva acestei idei.

Între timp, doar expertul Igor Sutiaghin, unul dintre cei patru ruşi graţiaţi de Dmitri Medvdedev şi oferiţi la schimb Occidentului, a dat de ştire unde este. El se află în Marea Britanie. Potrivit Vremia Novostei, în Marea Britanie ar fi rămas şi Serghei Skripal, condamnat pentru că ar fi lucrat pentru serviciile secrete de la Londra. Un înalt demnitar al administraţiei americane a recunoscut că preşedintele Barack Obama a aprobat personal decizia referitoare la schimbul grupului de spioni ruşi încă din 11 iunie, cu 3 săptămâni înainte de arestarea lor.

Prima informaţie că pe teritoriul SUA activează un grup de agenţi ilegali a fost transmisă Casei Albe de CIA, FBI şi Ministerul de justiţie la începutul lui februarie 2010. Anume în acest moment ofiţerii structurilor de securitate au ajuns la concluzia că arestarea este inevitabilă. Instituţiile abilitate transmiteau Casei Albe, o dată pe lună, informaţii referitoare la „grupul de ilegali”.

Vremia Novostei scrie că scandalul de spionaj s-a încheiat prin victoria politicii asupra agenţilor – în cadrul resetării relaţiilor ruso-americane liderii celor două ţări au decis să nu-şi strice relaţiile din cauza serviciilor secrete, care au fost întemeiate tocmai pentru a se spiona unul pe celălalt. Deşi Moscova şi Washingtonul au declarat că totul s-a încheiat cu o satisfacţie reciprocă, în realitate lucrurile stau diferit.

De fapt, a rezultat că mulţumite pot fi doar conducerea şi serviciile speciale americane: prima – pentru că a dat dovadă de mărinimie şi prietenie, cele din urmă – pentru profesionalism. Dar în Rusia, de rezultatul scandalului poate fi mulţumită doar conducerea politică, în niciun caz şi serviciile speciale. Reprezentanţii ultimelor acţionează, în mod tradiţional, potrivit principiului „dinte pentru dinte”. Iar după un eşec atât de ruşinos al structurilor ruse, membrii „aripii de forţă” din elita politică rusească este puţin probabil să se liniştească până nu vor da un răspuns „simetric”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata