Sfârșitul erei Castro: Miguel Diaz-Canel devine șeful Partidului Comunist Cubanez

Partidul comunist aflat la guvernare din Cuba l-a ales pe președintele Miguel Diaz-Canel pentru a-l succeda pe Raul Castro ca prim secretar al partidului, cea mai puternică funcție din țară, în ultima zi a congresului.

Succesiunea marchează sfârșitul a șase decenii de guvernare de către frații Fidel și Raul Castro, care au condus revoluția de stânga a Cubei din 1959. Mantia trece acum către o generație mai tânără care și-a făcut drum în rândurile partidului, mai degrabă decât să se evidențieze prin războiul de gherilă.

Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani, care s-a născut după revoluție și l-a succedat deja pe Castro în calitate de președinte în 2018, era de așteptat să accepte rolul de prim secretar al partidului.

Având un costum negru și o cravată roșie care contrastează cu oboseala militară a lui Castro, Diaz-Canel a declarat la congresul partidului că va continua să-și consulte predecesorul cu privire la deciziile strategice.
„El va fi mereu prezent, conștient de tot ce se întâmplă, luptând energic și împărtășind idei și gânduri cu privire la cauza revoluționară prin sfaturile, orientarea și alertele sale în fața oricărei erori sau deficiențe”, a spus el în primul său discurs ca șef de partid.

Diaz-Canel a fost șef de partid în două provincii înainte de a se alătura guvernului național ca ministru al educației în 2009, iar apoi, în 2013, a devenit mâna dreaptă a lui Castro.

El a subliniat continuitatea de când a devenit președinte și nu se așteaptă să îndepărteze Cuba de sistemul său socialist cu un singur partid, deși va fi presat să întreprindă reforme economice.

Noile sancțiuni ale SUA și pandemia au agravat necazurile economiei planificate la nivel central, deja afectată de Cuba, cu lipsuri pe scară largă de bunuri de bază, care generează linii de mai multe ore în afara magazinelor din toată țara.

Diaz-Canel a declarat luni că economia s-a dovedit a fi durabilă. Cuba a păstrat realizările sociale – cum ar fi asistența medicală universală și educația – în timp ce și-a arătat solidaritatea cu alte țări în timpul pandemiei, trimițându-le doctori, a spus el.

De asemenea, el a trimis un avertisment activiștilor din opoziție, în urma unei mișcări în creștere a artiștilor și a jurnaliștilor disidenți care au organizat spectacole provocatoare sau mici proteste. Disidența a fost consolidată prin lansarea internetului, oferind cubanezilor mai multe platforme pentru a-și exprima frustrările într-o țară în care spațiile publice sunt strict controlate.

Cuba numește artiștii disidenți parte dintr-un nou atac al încercărilor de lovitură de stat susținute de SUA.
„Acei mercenari care fac bani pe spatele destinului tuturor, cei care fac apel la invazie, cei care jignesc continuu în cuvinte și acte … ar fi bine sfătuiți că răbdarea acestui popor are limite”, a spus el.

Congresul este cea mai importantă întâlnire a partidului, care se ține la fiecare cinci ani pentru a revizui politica și a alege o nouă conducere.

Castro a declarat la congresul din 2016 că va fi ultima prezidată de așa-numita generație istorică a celor care au luptat în Sierra Maestra pentru a răsturna guvernul dictatorului Fulgencio Batista, susținut de SUA.

Noul Birou politic de stabilire a politicilor nu îl va include pe Jose Ramon Machado Ventura, în vârstă de 90 de ani, și Ramiro Valdes, în vârstă de 88 de ani, alți doi membri celebri ai acelei generații.

Partidul nu a anunțat încă cine îl va înlocui pe Machado Ventura, un ideolog comunist, în funcția de lider adjunct al partidului. Valdes va rămâne vicepremier.

Singura persoană din generația istorică care a rămas în birou, redusă la 14 membri din 17 anterior, este ministrul apărării, Álvaro López Miera, în vârstă de 77 de ani, care a luptat în revoluție în adolescență.

Partidul l-a promovat pe Luis Alberto Rodriguez Lopez-Callejas, cândva căsătorit cu fiica lui Raul Castro, Deborah și șeful întreprinderilor forțelor armate care controlează o mare parte a economiei, la birou.

Lopez-Callejas este singura persoană legată de familia Castro din biroul politic sau din comitetul central al partidului.

„Cea mai mare provocare cu care se confruntă noii lideri ai Cubei este economică”, a declarat expertul cubanez William LeoGrande, profesor de guvern la Universitatea Americană. „Dacă guvernul și partidul nu pot face economia să crească, se vor confrunta cu un pericol politic real”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata