Sinuciderile în rândul fermierilor francezi: peste una pe zi, în medie

Din cauza presiunii furnizorilor sau a băncii, unii fermieri din Franţa optează câteodată pentru gestul extrem pentru a scăpa de grijile zilnice. Aşa cum a făcut un producător de cereale de 55 de ani care s-a sinucis săptămâna trecută în Dordogne (sud-vestul Franţei).

Numai în Normandia de Jos au fost înregistrate nouă cazuri de fermieri care s-au sinucis în primele trei luni ale anului, scrie Le Figaro. Numai Centrul de epidemiologie pentru cauzele medicale de deces, CEPIDC, face recenzarea oficială a statisticilor în acest domeniu, dar cu un decalaj de trei ani şi pentru segmentul de vârstă 25- 59 ani.

‘Potrivit ultimelor date oferite de CEPIDC, pentru 2005, când 150 de bărbaţi şi 20 femei s-au sinucis, se constată în diferitele regiuni o creştere netă a sinuciderilor’, explică Dominique Jacques¬Jouvenot, profesor de sociologie rurală la Universitatea Franche-Comté. Singura certitudine este că agricultorii se sinucid mai mult decât membrii altor profesii.

‘Rata sinuciderii agricultorilor este cea mai ridicată din toate categoriile socio­profesionale, de 32 la 100.000, faţă de 28 la 100.000, la muncitori, şi 8 la 100.000 pentru profesiile intelectuale superioare’, potrivit unui purtător de cuvânt al CEPIDC.
Pe de altă parte, Asociaţia producătorilor independenţi de lapte (APLI) vorbeşte de 800 de sinucideri, în 2009, dar după mai multe evaluări comparative şi potrivit specialiştilor, cifra de aproximativ 400 de sinucideri, adică în medie peste o sinucidere pe zi, este mai apropiată de realitate.

Motivele acestor acte disperate sunt multiple. ‘Dificultatea de a se proiecta în viitor, chestiunile de transmitere şi de ruptură de tradiţia agricolă familială sunt cei mai traumatizanţi factori pentru agricultori’, explică Jean-Jacques Laplante, medic consultant la MSA (organism de protecţie socială în domeniul agricol), care a efectuat un studiu aprofundat despre îngrijorările fermierilor, din 1999 până în 2005, asupra unui număr de 600 de agricultori.

‘Stresul, munca anevoioasă, absenţa timpului liber, birocraţia’, sunt câteva din elementele de luat în considerare când se vorbeşte de starea de angoasă a ţăranilor.
Pentru limitarea acestui fenomen, statul a încredinţat MSA misiunea de a preveni riscul profesional în exploataţiile agricole. Acţiunile de prevenire a suicidului sunt din ce în ce mai numeroase, iar în cadrul lor au fost create grupuri de prevenire care iau contact şi discută cu persoanele confruntate cu astfel de probleme. În Picardia a fost pus la dispoziţie şi un telefon verde, de asistenţă pentru asemenea cazuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata