Siria: 21 de ani închisoare pentru că l-a întrecut pe fratele lui Assad

Un fost jocheu sirian a fost eliberat la termen după 21 de ani închisoare, fiind încarcerat pentru că l-a învins într-o cursă ecvestră pe fratele – decedat între timp – al președintelui Bashar al-Assad, relatează France Presse.

Această eliberare intervine în urma unei largi amnistii decretate în 9 iunie de președintele Assad după controversata sa realegere și care a permis deja eliberarea a circa 1.500 de deținuți din închisorile siriene, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH).

În 1993, Adnan Qassar era unul dintre cei mai buni călăreți din Siria și din lumea arabă. El a câștigat o cursă ecvestră împotriva lui Bassel al-Assad, fratele lui Bashar al-Assad, presupus atunci că va deveni șef al statului, potrivit directorului OSDH, Rami Abdel Rahmane.

‘Pentru ‘crima’ sa, Adnan Qassar a fost aruncat în închisoarea din Saydnaya (în apropiere de Damasc)’, a explicat el pentru AFP.

Site-ul internet antiregim Aks Alser a confirmat această eliberare, dar a adăugat că la vremea respectivă Qassar fusese ‘acuzat de posesie de explozibile și că a încercat să-l asasineze pe Bassel al-Assad’. El a fost încarcerat ‘fără proces’, adaugă site-ul.

După moartea lui Bassel al-Assad într-un accident de mașină în 1994, ‘Adnan Qassar a fost târât într-o grădină publică, bătut, iar apoi aruncat în închisoare din nou. A fost eliberat după 21 de ani’, a adăugat Rahmane.

Clanul Assad conduce Siria cu o mână de fier de 40 de ani.

‘Adnan Qassar nu este un militant politic. Dar în Siria, nimeni nu are dreptul să fie mai bun decât cineva din clanul Assad, indiferent de domeniu’, subliniază Rahmane.

Dacă este aplicată în integralitatea sa, amnistia care a permis eliberarea lui Qassar ar viza 100.000 deținuți, dintre care jumătate se află în mâinile serviciilor de informații după ce au fost arestați potrivit legii antiteroriste promulgate în iulie 2012.

Regimul Assad îi califică sistematic pe militanții regimului, înarmați sau nu, drept ‘teroriști’, pretinzând că aceștia ar fi susținuți de puteri străine.

‘Printre persoanele eliberate până în prezent, există deținuți pentru delict de opinie și alții care erau în închisoare pentru acuzații de crime’, a precizat directorul OSDH.

Potrivit ONG-urilor de apărare a drepturilor omului, torturi și maltratări au loc sistematic în închisorile siriene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata